Direktør ved Vitensenteret, Tove Marienborg, sier at Tromsø er et av fire steder i landet som skal gi elever på ungdomsskolen og videregående muligheten til å jobbe mer med realfag. I den forbindelse er det opprettet et eget talentsenter.

Prøveprosjekt

– I første omgang snakker vi om et prøveprosjekt hvor vi åpner for at 20–50 elever skal kunne få en utvidet undervisning i naturfagene. Disse skal plukkes ut av skolene og Vitensenteret i fellesskap. Elevene vil kunne gå i dybden og få større faglige utfordringer enn i skolen. Det blir også vektlagt å jobbe mer praktisk på de ulike områdene.

To grupper

Marienborg sier at elevene blir delt i to grupper – 7.-9.-klasse i en og 10. og to videregående trinn i en annen.

– Vi skal ha et tett samarbeid med vitensentrene i de andre regionene. Lokalt skal vi bruke fagpersonell – blant annet fra universitetet. Selv om læreplanen skal følges, blir det undervisningen en helt annen enn det skolene tilbyr.

Mer naturfag

Nytt av året er at elevene i barneskolen får en ekstra time i naturfag hver uke. På den måten håper kunnskapsdepartementet å øke interessen i biologi, kjemi og fysikk.

Likevel er ikke Tove Marienborg fornøyd. Med tanke på at regjeringen ønsker en satsing på fagfeltet, mener hun at antallet naturfagstimer burde vært langt høyere.

Større utfordringer

– Dette er et tilbud for elever som trenger større utfordringer. Samtidig skal det være en inspirasjon til barn og unge som vil prestere på et høyt og avansert nivå i matematikk, naturfag og i de realfaglige programfagene.

– Det er også viktig at elevene knytter kontakter og får operere i et organisert nettverk. Meningen er at det også skal opprettes en digital plattform slik at deltakerne skal kommunisere utenom samlingene.

Rundt 50 timer

Tove Marienborg, som også er leder for interesseorganisasjonen for landets ti vitensenter, sier at det nå jobbes aktivt med å finne ut hvordan elevene skal plukkes ut, samt å få på plass en god undervisning.

– I utgangspunktet ønsker jeg å undervise i skoletiden. Men ettermiddagsløsninger og samlinger kan også være aktuelt. Totalt vil elevene få rundt 50 timer ekstra undervisning i løpet av skoleåret, sier Marienborg

praktisk: Egne talentsenter skal gi elever med realfaglig interesse ekstra undervisning. Da vil arbeidet bli mer praktisk rettet – blant annet med bruk av den gode, gamle sløydbenken, sier leder for Vitensenteret, Tove Marienborg. Foto: John Strandmo