Det var den 2. august at det under en medikamentopptelling ble oppdaget at det manglet en kraftig smertestillende tablett fra Medisinsk klinikk på UNN. Etter flere undersøkelser skulle det vise seg at det var langt flere medikamenter som var forsvunnet, skriver Nordlys.

Til sammen skulle det være 22 enheter av A-preparater og 7 enheter av B-preparater som ikke kunne gjøres rede for.

A-preparater er sterkt vanedannende medisiner, som for eksempel morfin, som regnes som narkotiske midler. B-preparater regnes også som vanedannende, men ikke i like stor grad som A-preparater.

Medisiner har kommet til rette

Saken er anmeldt til politiet og at fylkeslegen er informert.

Ifølge klinikksjef ved Medisinsk klinikk, Markus Rumpsfeld, kunne avviket skyldes en feiltelling. Han sier at man allikevel ble mistenksomme siden det var mye A-preparater som ikke kunne gjøres rede for. Han understreker at det ikke er noen konkret mistanke mot noen.

Til iTromsø onsdag forteller klinikksjef Rumpsfeld at de har satt i gang et stort arbeid på avdelingen:

- Vi har hatt en grundig granskning de siste dagene og har en lang liste av tiltak som vi setter i gang når vi oppdager at slikt har skjedd, sier han.

- Denne listen har vi gjennomgått, og på mandag ble noen av de forsvunne enhetene funnet igjen. Vi sitter nå igjen med et uforklarlig svinn på åtte enheter av A-preparater og syv enheter av B-preparater.

Plassert feil

Rumpsfeld forteller at medikamentene ble funnet i medisinrommet på avdelingen, men en annen plass enn de egentlig skal ligge.

- Det er strenge rutiner rundt A-preparater og det er viktig med en trygg håndtering av dem. Det er viktig at vi har kontroll på hva vi har på lager, hva vi gir til pasienter og hva som legges tilbake i medisinrommet. At vi nå har funnet flere av medikamentene svekker mistanken om at noen misbruker dem, men vi spør oss: hvorfor er de ikke lagt tilbake på rett plass?

Rumpsfeld understreker at de informerer de ansatte fortløpende, og at avdelingens hovedmål er at pasientene og personalet skal være trygge.

- Vi håper at vi under videre granskning vil finne en forklaring for resten av de medikamentene som per nå står som svinn, sier Rumpsfeld.