Fylkesråden har derfor sendt ut et brev til ordfører Kristin Røymo (Ap) hvor han oppfordrer til revitalisering av flyplassutvalget som daværende ordfører Jens Johan Hjort startet i 2012.

Les bakgrunnen: Avinor utsetter byggingen av ny utenlandsterminal

Bekymret over prioriteringene

I brevet skriver Prestbakmo at fylkeskommunen uttrykker bekymring, på vegne av regionen og landsdelen, til at prioriteringene til Avinor ikke er i tråd med forventet fremdrift, fylkeskommunens ambisjoner eller det behovet som allerede har eksistert på Langnes i flere år.

– Lufthavnen har enorm betydning for hele Nord-Norge og ikke minst nordområdene. Det er årlig to millioner reisende over Langnes, noe som gjør den til den desidert mest trafikkerte havnen nord for Trondheim i Norge, Sverige, Finland og Russland, og det sier litt, sier Prestbakmo, og fortsetter:

– Med brevet gjør vi det klart at vi er bekymret, men det er ikke dermed sagt at ting ikke blir gjort. Likevel har utviklingen av lufthavnen tatt lengre tid enn forutsett, og det rettferdiggjør behovet for å få i gang prosessene i flyplassutvalget igjen.

Les mer: Avinor avviser flyplassutsettelse i Tromsø (iTromsø Pluss)

Presset på

Utvalget, som besto av blant annet daværende ordfører Jens Johan Hjort, fylkesråd for samferdsel Ivar B. Prestbakmo, daværende lufthavnsjef Jonny Andersen og divisjonsdirektør i Avinor, Margrethe Snekkerbakken, samlet kreftene i Tromsø og bidro til at behovene ved lufthavnen ble løftet opp nasjonalt i Avinor.

Samtidig jobbet utvalget på spreng med å få realisert en ny utenlandsterminal, og var en sentral del av de kreftene som bidro til at dette ble vedtatt og planarbeidet satt i gang.

– Vi koordinerte et politisk press knyttet til de behovene flyplassen har, og det arbeidet må vi fortsette med nå. De temaene som vi arbeidet med mens Hjort ledet utvalget er fremdeles viktige, og da tenker jeg spesielt på utenlandsterminalen og utvidelse av rullebanen, sier fylkesråden, og fortsetter:

– Her må vi være på hugget!

Prestbakmo forteller at det er mange gode grunner til at utvalget ikke har vært aktivt den siste tiden, og peker på eksempelvis omorganiseringen av kommunen etter valget.

– Men nå har jeg altså tatt initiativet for å fortsette arbeidet og jeg regner med Røymo tar den ballen, sier han.

Les også: Busselskap nektes å kjøre inn på flyplassområdet

Starter nytt utvalg

Varaordfører Jarle Aarbakke synes det er positivt at Prestbakmo har tatt kontakt.

– Vi snakket om akkurat dette for bare to dager siden, faktisk. Vi vil ha et lite utvalg som er effektivt. Det vil springe ut fra ordførers kontor, så det blir enten meg eller Røymo, i tillegg vil vi gjerne ha med en fra opposisjonen og en fra fylket, så det passer bra at Prestbakmo presser på. I tillegg vil jeg kontakte Avinor for å høre hvem som kan være med derfra.

Aarbakke anslår at et nytt flyplassutvalg vil være på plass i løpet av kort tid.

– Vi vil ha det på plass om en uke eller to. Brevet fra Prestbakmo er meget betimelig. Infrastruktur er alfa omega for å få enda mer fart i Tromsø-regionen og i nord, og da er flyplass og luftfart et helt sentralt element.

NYTT FLYPLASSUTVALG: Varaordfører Jarle Aarbakke sier kommunen er i gang med å få på plass et nytt flyplassutvalg. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen