Boligprosjektet med 115 boliger rett nedenfor studentboligene på Strandveien har vært jobbet med av arkitekter og planleggere i seks år. Komplett forslag til detaljregulering ble levert i j uni 2013. Men planen er ikke blitt ferdigbehandlet fordi kommunen mener bebyggelsen er for høy og kaster for mye skygge på sjøparken og barnehagen.

Utbygger har utarbeidet en rekke alternative løsninger, for å imøtekomme kommunes krav. Nå må de igjen fram med viskelær og blyant for å tegne om prosjektet for å tilpasse seg kommunens krav til byggehøyde.

Motstridende meninger

I juni fikk Byutvikling presentert reviderte skisser av Bjerkakerfjæra-prosjektet, med syv etasjer for tre av blokkene ytterst mot Tromsøysundet. Nå foreligger svaret:

– Det vil ikke være mulig for boligblokkene én til tre å overstige byggehøyden angitt i områdeprogrammet for Lanesbukt uten å bidra til forringing av kvalitetene i enten sjøparken eller de private uteoppholdsarealene, skriver reguleringssjef Erik Eidesen i sin tilbakemelding til utbyggerne.

De tre blokkene ligger ytterst mot sundet, i sørøstre del av det uformede boligprosjektet som omkranser en sjøpark. Asplan Viak mener på vegne av utbygger Berg Eiendomsutvikling AS at utformingen av området ivaretar god bokvalitet, med god forbindelse til sjøparken og gode solforhold i det felles uterommet og barnehagen.

De mener også at det foreslåtte høye bygget i sørøst vil gi en flott omramming av den nye sjøparken i Lanesbukt. Bygget vil markere avslutningen av det nye utviklingsområdet som etter hvert skal bestå av 4 nye prosjekter rundt en offentlig sjøpark.

Vanskelig tomt

Dette er altså kommunen ikke enig i, og mener at nettopp høyden i dette området vil ha negativ effekt på sjøparken og det private uterommet. Kommunen vil bare godkjenne fire etasjer, i tråd med områdeprogrammet som ble vedtatt i 2010.

– Vi har jobbet i flere år for å få til et godt prosjekt uten å skyggelegge sjøparken eller barnehagen. Det er en vanskelig tomt, ettersom barnehagen ligger på nordsiden og parken på nordøst siden, sier sivilarkitekt og arealplanlegger Sigrid Rasmussen i Asplan Viak.

Hun mener det da er vanskelig å unngå at det blir noen skygger på enkelte tider av døgnet.

– Men vi skal få til dette, tomta har et stort potensial for å skape gode og sentrumsnære boliger av høy kvalitet.

Lavere utnyttelse

I dag ligger det fire hus på tomta som skal bygges ut. Boligene er i bra stand og i bruk, og representerer en betydelig verdi. En riving av husene for få til den mest mulig arealeffektiv og tidsriktig bebyggelse med universell utforming, forutsetter 100 prosent utnyttelse av tomta for at dette skal være økonomisk gjennomførbart. Blir husene stående vil det også sperre muligheten for å bygge gang- og sykkelvei langs Strandveien.

– Alternativet er at husene blir stående dersom vi ikke kommer til enighet. Da får vi bare maksimalt 60 prosent utnyttelse av tomta, i henhold til områdeprogrammet. Det er veldig lav utnyttelse. Ettersom dette er en del av en helhetlig utbygging rundt den nye parken mener vi at det i områdeprogrammet burde vært lagt opp til 100 prosent utnyttelse på Bjerkakerfjæra, tilsvarende som på nabotomta i nord. Men vi må bare jobbe videre med prosjektet i samarbeid med kommunen. Vi har ikke gitt opp, sier Rasmussen.