Leder for etterforskningsseksjonen, Arvid Lajord, bekrefter at politiet ved to anledninger har vurdert å utstyre voldspersonen med alarm – en fotlenke. Det øker sikkerheten for ofrene – samtidig som kriminalomsorgen og politiet får bedre oversikt når en angitt sone blir brutt.

Omfattende prosess

– I de tilfellene et offer trenger voldsalarm, er det en prosess politiet håndterer på en rask og effektiv måte.

– Blir det bestemt at voldspersonen skal overvåkes nøyere, må både Kriminalomsorgen og jurister/retten inn i bildet. Når det skjer, er det ingen tvil om at en fotlenke vil varsle oss om eventuelle overtredelser av et besøksforbud. Da kan vi håndtere saken ut fra det, sier Lajord.

Fungerte bra

Årsaken til at politiet ikke valgte å effektuere forholdene hvor omvendt voldsalarm ble vurdert, skyldes det følgende:

– I begge tilfellene viste det seg at de ordinære tiltakene fungerte. Da så politiet ingen grunn til å bringe saken videre for ytterligere tiltak, sier Lajord.

Psykisk terror

Han sier at en omvendt voldsalarm også vil redusere antall tilfeller av psykisk terror – når voldspersonen oppsøker offeret og på den måten sprer frykt.

– Alarmen er en effektiv måte å unngå øyekontakt mellom partene. Det er – i de fleste tilfellene – veldig viktig. Derfor blir bruken av omvendt voldsalarm jevnlig vurdert og det er vel bare et tidsspørsmål før den første blir tatt i bruk lokalt, sier Arvid Lajord.

Politinivå

Førstestatsadvokat Lars Fause understreker at bruken av voldsalarmer på gjerningsperson og offer, er noe som politiet håndterer.

– Men i 2014 ble det åpnet for å gjennomføre bruken av omvendt voldsalarm. En slik løsning er aktuell i familievoldssaker og kommer i tillegg til eksempelvis et besøksforbud i og rundt offerets hjem, hytte og arbeidsplass, sier Lars Fause.

Alarmsentral

Friomsorgsleder i Kriminalomsorgen, Jens Holand, er positiv til den nye ordningen.

– Den legger i langt større grad byrden over på overgriperen. Selv om også offeret får en voldsalarm, vil vår nasjonale alarmsentral oppdage et brudd på sikkerhetssonen på et tidligere tidspunkt og dermed varsle politiet.