Smak – Nordnorsk matfestival – arrangeres i sentrum og på Breivika VGS 23. og 24. september – og med en egen barnefestival på Holt Læringstun 25. september.

Det er fjerde gang Kokkenes Mesterlaug arrangerer festivalen – som allerede er blitt en av Norges største kulinariske fester med over 50.000 besøkende.

– Vi vil akkurat som i fjor ha tyngdepunktet på Torget og langs Storgata, men nytt for i år er vi også tar i bruk gamle Driv på Bangsundbrygga som kurs- og aktivitetslokale, sier Natalie Robertsen, prosjektleder for Smakfestivalen.

Kokkespirer på plass

Der vil kokkeelevene på Breivika videregående få en viktig rolle, forteller Erik Jæger, matfaglærer på skolen.

– Vi vil bruke mye tid på å lære om – og lage – historisk mat, som eksempelvis sildegrynsuppe og andre historiske retter. Dette skal elevene deretter få lære bort – de skal være lærere på kursene som blir holdt på gamle Driv, sier Jæger.

Kursene på gamle Driv er imidlertid ikke de eneste kursene som vil bli holdt i forbindelse med Smak – de tidligere kursene i lefsebaking, pølsestapping og syltesying vil fortsatt bli gitt på Breivika. Med en forskjell.

«Fotarbeidere»

– Vi kommer ikke til å ha dem fredag og lørdag som tidligere, vi vil gi kursdeltakerne anledning til å delta på festivalen inne i sentrum, sier Jæger.

I tillegg skal cirka 60 elever fra Breivika fungere som «fotarbeidere» under festivalen. VG2-elevene Idunn Aspenes og Kristian Bergland Nilsen gleder seg.

– Vi kommer til å lære oss mye om bransjen og hvordan man jobber der, sier Aspenes.

– Vi får teste hvordan det fungerer i virkeligheten, sier Nilsen.

Sentrum vil være hovedsted for Smakfestivalen fredag og lørdag. En annen viktig forskjell i så forbindelse er at Torget vil bli brukt annerledes enn tidligere år. Telt og lavvoer er fjernet, isteden skal det bygges scene der det skal holdes show og kurs om mat og drikke.

Scenekunst

– Det vil være fokus på kunnskapsspredning, foredrag og smaking, sier Robertsen.

Det vil bli servert «Det Nord-Norske Måltid» selv om serveringstelt og lavvo er borte, lover festivalsjef Petter Markussen i Kokkenes Mesterlaug.

– Det settes sammen av Roy-Magne Berglund – og hovedingrediensen vil være sjøkreps fra Lofoten. Men vi vil servere det på et annet – hittil hemmelig – sted i byen, sier han.

Natalie Robertsen forteller at cirka 50 matprodusenter og andre utstillere er klare for å stille ut sine produkter i Storgata, men at det fortsatt finnes plass til noen flere.

Går sammen

– Noe som er nytt for i år er at flere produsenter har gått sammen for å vise fram både mat og drikke. De har ønsket å gi en mer helhetlig opplevelse, forteller hun.

John-Fredrik Solberg fra Mathallen forteller at vi har gått sammen med Graff bryggeri i et stort telt.

– Det er både fordi vi har samarbeidet tidligere, men også fordi det er morsommere.

Liv Margrethe Hansen fra Halvors Tradisjonsfisk sier at samarbeidet mellom produsenter er noe som gir dem anledning til å vise fram et bredere spekter av produkter.

– Vi sto sammen med vår leverandør Nergård i fjor – og vi velger å gjøre det i år også på grunn av de positive erfaringene, sier hun.