Nå kan denne flyruten få enda mer støtte

Flyruten mellom Oulu, Luleå og Tromsø kan få forlenget støtte fra det offentlige.

KAN VIDEREFØRES: Flyruten mellom Tromsø, Luleå og Oulu kan få videreført offentlig støtte etter 2019.

pluss

ØSTOVER: Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth reiser til Finland i neste uke for å undertegne en treårig formell samarbeidsavtale med Oulu kommune og Län.

– Det har vært et riktig grep å etablere flyruten mellom de tre byene, og vi vil se på om vi skal videreføre støtten til ruten når den nåværende støtteperioden er over, sier fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) til iTromsø.

Troms fylkeskommune er med på et femårig spleiselag sammen med Oulu og Norrbottens Län i henholdsvis Finland og Sverige – der de tre regionene spytter inn 75 millioner kroner. Troms står for en tredel av beløpet – 25 millioner kroner.

LES MER: Arctic Airlink søker fylkeskommunen om mer støtte

Vurderer videreføring

– Vi kommer til å evaluere prosjektet når perioden er over – og da vil vi vurdere om vi ønsker å gå videre. Det er en svært nyttig rute som er den eneste tversgående flyforbindelsen her i nord mellom de tre landene, sier fylkesrådslederen.

Flyruten har slitt noe med belegget, men ifølge tidligere uttalelser fra blant andre fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo (Sp), så har flyruten holdt seg innenfor budsjett og til den oppsatte fremdriftsplanen.

LES OGSÅ: Rekorduke for Arctic Airlink

Formelt samarbeid

Bakgrunnen for at fylkeskommunen vurderer videreføring av støtten, er at det skal etableres et tettere samarbeid mellom Troms og Tromsø på norsk side, og Oulu by og fylke på finsk side.

– Sammen med samferdselsråden og fylkesråden for kultur, næring og helse Willy Ørnebakk, skal jeg til Oulu i neste uke. Da skal og Tromsø-ordføreren underskrive en treårig samarbeidsavtale med finnene, sier Myrseth.

Besøket fra den politiske ledelsen i Troms og Tromsø sammenfaller med at kong Harald skal dit på statsbesøk.

LES OGSÅ: Nå har SAS-loungen i Tromsø åpnet

Skal lære av hverandre

Myrseth forteller at samarbeidet rundt flyruten har vært fruktbart.

– Vi har brukt tiden til å se på hvordan samarbeidet på tvers fungerer, og jeg synes det er veldig spennende å bli bedre kjent med spesielt de større byene i Nord-Finland og Nord-Sverige, sier Myrseth.

Hun mener at Troms og Tromsø har mye å lære fra Nord-Finland – og omvendt. Et av satsingsområdene i samarbeidsavtalen vil være reiseliv og turisme.

Opp til reiselivet

– Det er for tidlig å si noe om konkret innhold. Vi er flinke på mange ting i Norge og Finland som vi kan få synergieffekter på, sier fylkesrådslederen.

Her sier hun at næringslivet og reiselivsorganisasjonene vil få en viktig rolle.

– Vi skaper en plattform man kan jobbe ut fra – en arena der man kan utveksle erfaringer og kompetanse, sier hun.