– Fortell litt om 100-årsjubileet dere er i gang med på Verdensteatret.

– Vi startet jubileet denne uken med Stumfilmdagene og filmer hver dag, og så fortsetter jubileet hele høsten og ut året. Vi skal vise den beste filmen fra hvert tiår hver uke utover høsten, og vi skal prøve å fylle huset med konserter, sier hun og legger til:

– Når noen blir 100 år må man se tilbake, men også fremover i tid. Hva skal Verdensteatret være de neste 100 årene? Det har vært et kjempeviktig hus for folk i Tromsø i 100 år. Det ble bygd s

Astrid Aure, kollega: - Tone er varm, bestemt, lettrørt og lar seg ikke pille på nesen. Hun tar ikke nei for et nei fra andre, men har hun selv bestemt seg for noe så viker hun ikke. Hun er raus og veldig glad i folk, og er derfor lett å bli glad i. Hun har gjort en strålende og strategisk viktig innsats for Verdensteatret og vi i TIFF vil savne henne.

om kino og forsamlingshus for at verden skulle komme til Tromsø slik at vi skulle kunne følge med på hva som foregikk der ute, og det har jeg prøvd å videreføre. Jeg har vært opptatt av at vi skal ha kino hver dag – både klassikere, men også moderne filmer.

– Hvordan ser Verdensteatret ut de neste 100 årene?

– Jeg er opptatt av at kommunen må gjøre en stor oppgradering av bygget slik at det blant annet blir universelt utformet. Jeg vil gjøre det tilgjengelig for alle, og håper oppgraderingen skjer neste år. Det må også tilrettelegges slik at det ikke blir et museum, men et levende sted. Dette er den eldste kinoen i Nord-Europa som fremdeles er i drift, og da er det viktig at det også fortsetter slik i fremtiden.

– Blir dette jubileet det sis

Therese Lein, søster: – Tone er klok som en ugle og veldig morsom. Hun er en av mine beste venner. Resultatene hun har oppnådd i jobben på Hålogaland Teater og Verdensteatret sier mye om alt hun klarer å skape. Hun er kreativ og har en teft for hva folk vil ha, og så har hun veldig god smak. Alle som får oppleve en liten del av henne er veldig heldige.

te du gjør som daglig leder for Verdensteatret?

– Ja, det er rart å slutte. Jeg har jobbet her de siste seks årene og er blitt så glad i dette huset. Men det blir morsomt for den som overtar fordi det er så mye som er på stell her med tanke på godt utstyr, program og flinke ansatte. Selv om jeg slutter vil jeg likevel få masse glede av huset fremover. Da kan jeg komme hit og bare se på kino, uten å tenke på alt som må gjøres.

– Hvilke erfaringer fra Verdensteatret tar du med deg inn i den nye jobben?

– At det er viktig å ta vare på historien, følge sitt eget hjerte i de avgjørelsene man tar, og at man alltid må vite at man først og fremst jobber for å nå ut til publikum. Alt dette vil være nyttige erfaringer i den nye jobben ettersom jeg skal bidra til at det lages god TV fra Nord-Norge. Publikum kommer alltid først, slår hun fast.

– Hvilke programmer vil du som ny programsjef gjerne se på skjermen?

– Jeg er opptatt av å vise mangfoldet som finnes i Nord-Norge, og jeg vil at folk skal få flest mulig bilder i hodet når de tenker på Nord-Norge. Jeg gleder meg til å bidra til å fortelle så mange historier fra landsdelen som mulig, sier Lein.

– Ser du noen utfordringer med å være programsjef i NRK?

– Ja, haugevis. Den viktigste utfordringen for meg er å få fram ideene vi har her og formidle det videre til de som til syvende og sist avgjør hva som skal vises på NRK.

Herman Kristoffersen, samboer: – Jeg og Tone har vært sammen i 16 år nå. Hun er utrolig grei, samtidig som hun er veldig sterk, har god rettferdighetssans og står for det hun mener. Hun er en veldig flink leder og god person, og kommer til å gjøre en kjempegod jobb i NRK.

– Hvilke utfordringer står NRK overfor i fremtiden?

– Det er veldig viktig å forankre det at vi betaler lisens. Det betyr at vi må nå ut til veldig store publikumsgrupper for at vi skal kunne forsvare det og at folk vil være med på en slik ordning. Jeg mener det er viktig å ha en statskanal i et lite land som Norge for å kunne speile mangfoldet i landet i innholdet som lages. Det er også viktig å bygge bånd til distriktene og ikke bli sentralisert. Vi må vise hele spekteret av hva slags liv folk lever i Norge, og ikke sentrere det rundt Oslo. Veldig mange lever ikke i storbyen, og vi trenger å kjenne oss igjen i det vi hører på radio og ser på TV, sier hun og fortsetter:

– Det er fremdeles slik at veldig mange aldri har vært i Nord-Norge, og mange forbinder kanskje landsdelen kun med Rorbua, selv om det lages andre ting herfra. Vi må jobbe hardere for å synliggjøre det som finnes i Nord-Norge, deriblant kystkulturen.

– Hva er det du spesielt elsker med Nord-Norge som du gjerne vil se på TV?

– Selvfølgelig naturen, men også kulturen i form av at det er en ekstremt lav grad av selvhøytydelighet her. Det skal du lete lenge etter for å finne andre steder, sier Lein.

Astrid Aure, kollega: - Tone er varm, bestemt, lettrørt og lar seg ikke pille på nesen. Hun tar ikke nei for et nei fra andre, men har hun selv bestemt seg for noe så viker hun ikke. Hun er raus og veldig glad i folk, og er derfor lett å bli glad i. Hun har gjort en strålende og strategisk viktig innsats for Verdensteatret og vi i TIFF vil savne henne. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Therese Lein, søster: – Tone er klok som en ugle og veldig morsom. Hun er en av mine beste venner. Resultatene hun har oppnådd i jobben på Hålogaland Teater og Verdensteatret sier mye om alt hun klarer å skape. Hun er kreativ og har en teft for hva folk vil ha, og så har hun veldig god smak. Alle som får oppleve en liten del av henne er veldig heldige.
Herman Kristoffersen, samboer: – Jeg og Tone har vært sammen i 16 år nå. Hun er utrolig grei, samtidig som hun er veldig sterk, har god rettferdighetssans og står for det hun mener. Hun er en veldig flink leder og god person, og kommer til å gjøre en kjempegod jobb i NRK. Foto: Ronald Johansen