Den tiltalte 50-åringen møtte i Hålogaland lagmannsrett mandag morgen iført mørke solbriller, joggebukse og hvit skjorte. Da saken gikk for Nord-Troms tingrett i februar, ble han dømt til 21 års forvaring for to drap. Han erkjente seg ikke skyldig og har gjennomgående nektet for all befatning med drapene han står tiltalt for.

Les alt om Kvaløya-drapene!

Nekter straffskyld

Også i lagmannsretten nektet mannen straffskyld for drapene. Han valgte imidlertid å forklare seg i retten for første gang.

– En av grunnene til at jeg ikke ville snakke om dette tidligere, er fordi jeg under forrige rettssak var alt for syk til å kunne prøve å gi en slags sammenhengende eller rasjonell forklaring. Jeg tror jeg har blitt litt bedre nå, så jeg kan i alle fall forklare meg litt rundt det jeg står tiltalt for og hvordan jeg tenker at jeg kan ha havnet opp i den situasjonen, sier den drapstiltalte.

Husker lite

Den tiltalte forklarer at han ikke husker hva han gjorde de aktuelle tidsrommene da drapene fant sted.

Han hevdet videre i sin forklaring at bevisene som felte ham i tingretten må ha blitt plantet av politiet.

– Hvem er det som har plantet disse tingene, spurte dommeren.

– Det må jo være politiet, svarte tiltalte resolutt.

Den tiltalte vil forklare seg videre i lagmannsretten utover dagen, hvor også aktor og forsvarere får anledning til å stille spørsmål.

Jury

I lagmannsretten er det en jury som skal avgjøre skyldspørsmålet i drapssaken. I retten ble det satt elleve lagrettemedlemmer til juryen. Ti er med på avgjørelsen av skyldspørsmålet, og sju av dem må svare ja på spørsmålet om tiltalte er skyldig for at det skal bli en fellende kjennelse.

Tiltalte gjør opptak av saken

Innledningsvis i lagmannsretten ba den tiltalte via sin forsvarer Wikstrøm om å få ta opp rettsaken.

– Det har vært et ønske fra tiltalte og vi ser på det som et hjelpemiddel for å kunne få med seg alle detaljene i det som blir sagt. Det er en omfattende sak, utdyper Wikstrøm overfor iTromsø.

Drept i 2014

Det var i mars i år at den drapstiltalte 50-åringen ble idømt Norges strengeste straff, 21 års forvaring, etter at retten fant ham skyldig i overlagt drap på Hermod Magne Steinsund (48) og forsettlig drap på Stein Håvard Larsen (45). Begge drapene fant sted på Kvaløya i september 2014. To uker etter domfellelsen anket tiltalte dommen. Det er satt av ti dager til saken i Hålogaland lagmannsrett.