Håpet: I sommer ble det kjent at Boligbyggelaget Nord (Bonord) jobber med muligheter for å bygge høyblokk blant annet på fotballbanen ved Rypeveien, som er regulert til friområde. Det har fått flere av beboerne til å organisere seg for å prøve å stoppe Bonords boligplaner.

LES DEBATTINNLEGGET: "Oppgradering av fotballbanen på Håpet"

Venneforening

– Vi har nettopp etablert Håpet velforening som en reaksjon på at Bonord vil bygge på friarealer ved Rypeveien.Vi mener barna våre har behov for grøntarealene, sier Ute Vogel, en av initiativtakerne til velforeningen.

Håpet velforening ble dannet i august 2016 og jobber for å utvikle og forbedre bomiljøet for alle som bor på Håpet. Nå har de opprettet Facebook-siden «Bevar friområdene på Håpet».

Mangler friområder

Førstkommende lørdag inviterer de til bydelsfest under mottoet: «Vi tar fotballbanen tilbake, kom og vis at du bryr deg». De vil markere at de ikke synes det er greit at Bonord vil bygge blokker på de siste friarealene på Håpet. De vil beholde dem til trivsel, lek og sosialt samvær.

– Vi samles for å demonstrere og markere at fotballbanen er en viktig plass som må bevares og oppgraderes. Einerhagen skal bygges ut med 600 boliger og tusen mennesker, vi trenger ikke enda mer fortetting. Håpet mangler friområder og vi håper kommunen ikke vil godkjenne at fotballbanen omreguleres fra friområde til boligareal.

Bydelshus

Selv om fotballbanen har sett sine bedre dager, den brukes blant annet til parkering og lager for utstyr, vil Håpet-beboerne ikke gi den fra seg uten kamp.

– Banen må oppgraderes og det må bli mer park og lekeplasser i området. Det handler også om Håpet barnehage. Her kan det også komme boligblokk, men vi ønsker å bruke barnehagen som bydelshus, sier Ute Vogel.

– Ingen planer

Boligbyggelaget Nord (Bonord) er ikke overrasket over engasjementet til Håpet-beboerne, men at saken bare er på utredningsstadiet.

– Det finnes ingen planer. Asplan Viak gjør en betenkning for oss for å vurdere om det er mulig å gjøre noe på de to områdene. Per i dag er vi bare i vurderingsfasen og det er ikke igangsatt noen reguleringsplanprosess, kommunikasjonssjef Kim Nordli i Bonord.

Ikke overrasket

De har bedt om et møte med kommunen for drøfte hva kommunen mener, uten at det er avholdt ennå. Nordli er ikke direkte overrasket over at folk engasjerer seg.

– Det er som forventet. Dersom man skal bygge i et stabilt boligområde, vil det komme reaksjoner. Om vi går videre med tanke på eventuell bygging, vil vi inngå dialog med naboer og beboere.

Kommunikasjonssjefen understreker at de bare er på utredningsstadiet for å vurdere ulike muligheter og løsninger innenfor de to tomteområdene. Han viser til at Håpet er en bydel Bonord kjenner godt.

Tilføre kvaliteter

– Vi har bygd bydelen. Er det noe Håpet mangler er det bygg med heis, både for folk som er kommet opp i alder og for barnefamilier. Det vil nye bygg vi bygger, ha. Vi ser også på muligheter for seniorboliger, det finnes ikke i bydelen og det tror vi vil tilføre området kvalitet.

Beboerne sier de har vært i kontakt med Bonord for å utvikle og utbedre fotballbanen, uten å bli hørt. Banen er forfalt og brukes bare til parkering og lagring av byggeutstyr, mener de.

– Per i dag er oppgradering av fotballbanen ikke en aktuell problemstilling. Vi holder på å spore opp bileierne som har tatt seg til rette, og noen skal allerede være fjernet. Parkering der er ulovlig og biler vil bli tauet. Hele området mellom Rypeveien og Ærfuglveien står foran en fantastisk forandring og i arbeidet til Asplan Viak ligger det strøkslekeplass, som har helt andre kvaliteter enn en oppgradert fotballøkke, sier Nordli.