– Det er et paradoks at vi har så god lønn mens vi kjemper for bedre forhold for studentene som har så lite å rutte med. Samtidig er vi avhengig av å ha høye honorar for å få folk til å engasjere seg, for vi sliter med rekrutteringen, sier leder av studentparlamentets arbeidsutvalg, Marte Seland (21).

Selv om vervet regnes som en fulltidsjobb, tar hun 66 prosent studieprogresjon ved siden av. For dette vervet hever hun 253.000 kroner i årlig honorar. Utvalget består av fire studentpolitikere som alle til sammen har utbetalt rundt en million kroner i årlig honorar. Da studentene skulle velge et nytt studentparlament og arbeidsutvalg var valgdeltakelsen på skarve 18 prosent.

Lite synlig

– Jeg skjønner godt at studenter reagerer på lønna. Det er lukrativ å være i studentpolitikken, samtidig som man får jobbe med noe man brenner for, og få betalt, for noe mange ville gjort gratis.

– Mange andre gjør lignende arbeid helt gratis, i for eksempel organisasjoner. Hvorfor bør dere ha så høye honorarer?

– Det er viktig å ha et sterkt studentdemokrati, og uten oss er det ikke det. Med den arbeidsmengden som vi har i dag er det nok ingen som ville tatt disse vervene uten at de honoreres for det.

– Vanskelig å si

– Demokrati betyr folkestyre eller flertallsstyre. Kan man si at det i det hele tatt finnes et studentdemokrati når det kun er 18 prosent oppslutning i studentvalget? Kan dere da forsvare over en million kroner i honorarer?

– Det er vanskelig å si om det er et reelt demokrati, men studentene ville nok merket om vi ikke var her. Vi gjør at det er kortere vei til rektors kontor, vi svarer på høringer med studentenes synsvinkel – og vi jobber for at studentenes hverdag skal bli bedre. Samtidig må vi bli flinkere til å vise hva vi gjør og når vi får gjennomslag for våre saker.

Universitetsstyret

Studentene Stine Andersen (25) og Mats Beldo (23) sitter begge i universitetsstyret og henter ut et årlig honorar på 127.000 kroner hver. Dette er Beldos tredje år med honorerte verv på UiT, og til sommeren vil han til sammen ha fått utbetalt rundt en halv million kroner i form av honorarer i løpet av studietiden, forutsatt av at ikke honoraret til universitetsstyret endres. Beldo er også ansatt i en fulltidsstilling som ansvarlig redaktør for studentavisa Utropia.

Tidkrevende

– Spørsmålet man må stille seg er: Ville jeg gjort dette gratis? Og det ville jeg. Det er et svært tidkrevende arbeid, og det gjør at jeg ikke har anledning å ha noe annet arbeid ved siden av studiene. Jeg tjener mindre nå enn hva jeg gjorde mens jeg hadde en vanlig jobb, sier Beldo.

Andersen har nettopp startet sin periode i universitetsstyret. Hun er veldig enig i sin kollegas vurdering av honoreringen.

– Man må være tilgjengelig hele tiden, for studentene kan alltid ta kontakt med oss, enten klokka er halv tre om natta på Driv eller på en ettermiddag på Stortorget. Både Mats og jeg drev med studentpolitikk i flere år uten noen form for betaling, så vi tar med oss erfaring inn i vervene. Jeg skal ikke si at det legitimerer den høye lønna, men det er en grunn til at dette er honorerte verv, sier Andersen.

– Jeg lider for studentene

Styreleder: Johannes Utvåg (22) er styreleder for Studentsamskipnaden, en bedrift med 300 ansatte.

Johannes Utvåg (22) er styreleder i Studentsamskipnaden, noe som gir ham et årlig honorar på 130.000 kroner. Selv forsvarer han hver krone av lønna.

– Jeg lider for studentene og gjør mye mer enn hva jeg hadde trengt å gjøre. Jeg har til og med tilbudt å låne ut mitt private sengesett til en student som var misfornøyd med at sengesett ikke var inkludert i husleia for studentboligen, sier han.

Samskipnaden har ifølge Utvåg styremøte rundt ti ganger i året, og hvert møte varer omtrent fem timer. Det gir en timelønn på pene 2.600 kroner.

– Det høres ut som god timebetaling, men mesteparten av jobben gjøres utenfor styremøtene. Man må forberede seg til møtene, jobbe med sakene i ettertid, møte media, delta i forhandlinger og klippe snorer. I tillegg må man alltid være tilgjengelig for sinte eller misfornøyde studenter, sier Utvåg.

– Samskipnaden er en privat bedrift med 300 ansatte. Jeg tror ikke vi har noe spesielt mer lukrative verv enn bedrifter som det blir naturlig å sammenligne oss med.

PS! Artikkelforfatteren var styreleder i Studentsamskipnaden i 2013.