Det har versert ulike tidspunkter for flytting av der rundt 100 år gamle huset på Strandveien 28. Nå ser det ut som flyttingen er nært forestående.

– Huset skal flyttes i uke 40 (i begynnelsen av oktober, red.anm.). Flyttingen skal skje på nattetid, og skal avklares med Tromsø kommune og Statens vegvesen i forkant, sier direktør Stig Tore Johnsen i Peak Eiendomsutvikling Nord.

Navnene vil leve videre

Rådgiver for kulturminner og bygningsvern, Erling Steenstrup, konkluderte i 2014 med at Strandveien er «så verneverdig at en bevaring ved flytting bør gjennomføres». Det er formen på huset som har gitt det de to navnene på folkemunne; «kofferten» og «strykjernet».

Steenstrup viser også til huset i dag ikke er en del av et helhetlig bevaringsverdig bygningsmiljø, og at fortellingen om hvorfor huset fikk kjælenavnene vil leve videre på Skansen.

Det siste tiden har det vært arbeidet med å klargjøre huset før flytteoperasjonen starter. Det jobbes også med å få opp ny grunnmur på Skansen.

– Takstein er plukket ned og pipa demontert. Arbeidet med grunnmuren skal være i gang, sier Johnsen.

Tar på seg kostnader

Flytting av Strandveien 28 handler ikke bare om bevaring av et hus, men også om at det skal lages nytt kryss i Bjørnøygata/Strandveien. Det skal bli nytt veikryss, med nye fortau, gang- og sykkelstier. Bjørnøygata blir enveiskjørt sørover og hele krysset skal strammes opp og gjøres mer oversiktlig.

Peab har påtatt seg alle kostnader med flyttingen til tomta som kommunen har stilt til disposisjon ved siden av Lille Kulturhus på Skansen.

– Hele flytteprosessen med klargjøring av ny tomt kommer på mellom 300.000 og 400.000 kroner, uttalte Johnsen til iTromsø i sommer.