Dagens bilde fikk både Jan Arvid Sørem og undertegnede til å bli i godt humør.

– Det er bare noe ved det. Det ser ut som gubbene har det koselig, og så har de så god tid, sier Sørem til iTromsø.

Ukjente herremenn

Dette førte til at han gjerne ville vite hvem som var på bildet, og tok derfor kontakt med Bybildet. Selv etter å ha lagt bildet ut på flere Facebook-grupper, har vi fremdeles ikke fått løst mysteriet om hvem som er på bildet, men vi har i det minste noen røde tråder man kan nøste i.

La oss begynne med det åpenbare. De tre eldre herremennene sitter ved Roald Amundsen-støtten på Prostneset, og i bakgrunnen kan man så vidt se Telegrafverkets nybygg i Sjøgata 2. Det tilsier at bildet må være tatt rundt midten av 1950-tallet eller senere.

Flere forslag

Vi fikk flere forslag på hvem herrene kunne være, uten at vi kan konkludere med noe. Mannen til høyre er muligens identifisert som Kjell G. Jacobsen som var gårdbruker på Berg, mens mannen i midten med kaskettluen kan være Anton Eilertsen som hadde en fiskebutikk på Strandvegen. Andre tror det kan dreie seg om Lorentz Albertsen, skipper på Blåsel og bosatt i Vestregaten 8. En annen mistenker de to til høyre for å høre hjemme på øyene på yttersiden, noe som jo vil forklare hvorfor de venter på Prostneset. Da skal de nok i så fall ta lokalbåten hjem. Det har også blitt nevnt at mannen til venstre kan være «Skinn-Hilmar». Vi går ut fra at det da menes skinnoppkjøper Hilmar Nilsen som bodde i Bispegaten 6.

Gode råd

Hvem som er avbildet på gamle bilder er alltid problematisk. Siden han som eide bildet visste nøyaktig hvem som var avbildet, følte han aldri noe behov for å notere det på baksiden. Når noen andre finner bildet, er det da nesten verdiløs. Så moralen får være: Skriv navn på baksiden (eller i disse digitale tider: kanskje i filnavnet?) eller ta så gode bildet at de forblir fascinerende flere tiår etter at du tok det.

LES OGSÅ: Linjemontør Isaksen (for abonnenter)

Har du andre forslag på hvem som er på bildet eller har du et lignende problem? Send epost til asgeir@itromso.no eller ring iTromsø på 77640600.

Kilder: Jan Arvid Sørem, Lokalhistoriewiki.no, «Gamle Tromsø» og «Bybildet» på Facebook.