KVALØYSLETTA: – Kom da. Nei, ikke der – kom hit, lokker medarbeider Therese Holt Hansen mens hun prøver å få en håndfull ivrige valper til å gå pent i bånd ved siden av henne.

KLARE FOR LEK: Denne dagen er det 40 hunder i hundebarnehagen hvorav 15 av dem er valper. Her er ti ivrige valper klare for utendørs lek ved fjæra på Kvaløysletta. Therese Holt Hansen, Marita Holm og Sigrun Øverbø Jørgensen (i bakgrunnen) prøver å få valpene til å gå pent i bånd.

Det er etter lunsj og tid for lufting for ni av valpene som tilbringer dagen i hundebarnehagen på Kvaløysletta.

Les også: Her gjennomfører Birk (5) kurst som kan forhindre dyretragedier (PLUSS).

Storinnrykk

Sammen med daglig leder Marita Holm og medarbeider Sigrun Øverbø Jørgensen er de på vei ned til luftegårdene hvor valpene kan leke og løpe fritt, og de ti valpene setter av gårde i full galopp i det øyeblikket døren på innhegningen lukkes bak dem.

MYE AKTIVITET: Folk kjøper seg gjerne hund om sommeren og tidlig på høsten. Det gjør at hundebarnehagen og valpekursene fylles opp etter ferien. Her slippes valpene i luftegården.

– Det er skikkelig valpeliv hos oss nå, sier Holm lattermild mens valpene Rocky, Embla, Ellinor og Stella løper hakk i hæl på hverandre og ruller rundt på bakken.

Valpene i hundebarnehagen denne dagen er alt fra 12 uker til seks måneder gamle.

– Høsten er storsesong. Folk kjøper seg gjerne valp i løpet av sommeren og samkjører det med ferien hvor de er hjemme fra jobb og kan passe på den, sier Jørgensen.

Når høsten kommer er det – som med oss mennesker – barnehagestart for mange av de nye valpene.

– Vi har fått inn mye valper siden midten av august, og september er den måneden hvor vi får inn flest. Vi har veldig stor pågang både i hundebarnehagen og på valpekursene, legger Holm til.

Les også: Se bildeserie fra hundeutstilling! (PLUSS)

Fylles opp

Hundevis er også en egen hundeskole, og denne høsten arrangeres det totalt fem valpekurs som går over ti uker.

VALPER OVERALT: Det er full fart fra ende til annen når valpene slippes i luftegården. De siste ukene har Marita Holm fått mange nye valper i hundebarnehagen.

– Det fylles raskt opp om høsten. Det er påfallende hvor mye valper vi ser nå, sier Holm, mens hun følger nøye med på leken som utspiller seg blant valpene som løper mellom beina på henne.

Hun mener høsten er en fin tid på året å skaffe seg hund.

– Om sommeren og tidlig på høsten får valpene vært mye ute hos oppdretter, og så har man god tid til å miljøtrene og sosialisere valpene med andre hunder før det blir kaldt ute.

Hansen tilføyer at det er enklere om sommeren og høsten med tanke på innetrening for at valpen skal bli husren.

– Den må ut for å tisse etter at den har lekt, drukket og spist, og det er bedre å gjøre det nå en midt på vinteren, sier hun.

Les også: Her kommer Norges største hundesenter (PLUSS).

Gode råd til valpeeiere

De to har flere gode råd til nye valpeeiere eller dem som vurderer å skaffe seg hund.

FULL FRES: Valpen "Stella" er kanskje minst, men er ikke redd for å kaste seg inn leken med "Embla" som ruller rundt på bakken.

– Det er lurt å gå på kurs og valpetreff, og prioritere sosialisering og valpetrening. Det er fint når ting er organisert, og folk er flinke å prioritere valpekurs når de får seg hund. Det er ikke alltid så lett å gå på tur for å finne andre hunder å hilse på, sier daglig leder i Hundevis.

Hun forteller at de første seks månedene er svært viktige med tanke på hundenes opplevelser av miljøet og mennesker.

– Og da mener jeg positive erfaringer om hvordan de opplever verden rundt seg. Det er så viktig for å forebygge angst og redsel.

Hvis hunden er isolert i denne perioden så er det vanskelig å kompensere for det senere, ifølge Holm.

– En hund som ikke blir sosialisert blir mer belastbar, og ofte ser man en sammenheng mellom adferdsproblemer og hunder som ikke har hatt miljøtrening tidlig, sier hun.

Les også: Hunden Niko har kostet eieren 80.000 kroner (PLUSS).

Kontrollerte forhold

Holm forteller at det er mange som ikke vet at et valpekurs først og fremst handler om å sosialisere hunden, og ikke nødvendigvis om lydighet ettersom det er enklere å trene utenom.

PASSER PÅ: Det er viktig å la valpene være sammen med valpesikre voksne hunder. Denne dagen er syv år gamle Ruffen – en stor, men rolig hannhund – sammen med valpene i luftegården. Han passer på mens de minste herjer fra seg.

– De må venne seg til lyder, støy, barn, voksne mennesker, og andre hunder. Det bør skje under kontrollerte forhold og ikke hvor man bare slipper hundene løs. Man må tenke på mentaliteten til hundene, og ikke bare størrelsen på dem før man setter dem sammen.

Hun legger til at alt må skje på valpens premisser, og den må ha gode pauser imellom slik at den får ro til å hvile.

Aldri utlært

– Du må også gradvis venne den til å være alene, sier hun og understreker at det må skje steg for steg slik at hunden ikke utvikler angst.

POPULÆRE: Hvilke hunderaser som er mest populære blant tromsøværingene varierer. For en stund siden var det mye små hunder, mens man nå ser en del huskyer, polare raser og turhunder, ifølge Holm. Noe som kan ha sammenheng med at folk går mye på fjellet. Her leker huskyvalpen "Lykke" med "Mille", mens noe annet har fanget oppmerksomheten til "Rosa" til venstre.

– Du begynner med at du er borte fra den for å gå på do, og til slutt med at du er borte en hel dag på jobb. Du kan ikke bare plutselig etterlate den i åtte timer på dagtid.

Hansen oppfordrer nye hundeeiere til å lese seg opp og lære seg mest mulig om hunderasen de anskaffer seg.

– Sett deg inn i rasen og ansvaret det innebærer, særlig med tanke på mentaliteten og personligheten til hunden. Dersom du har hatt hund tidligere er det viktig å huske på at en ny hund også betyr en ny personlighet og nye behov. Man blir aldri utlært, påpeker hun.