OSLO:

- Gratulerer med ny jobb som generalsekretær i Europeisk Ungdom!

– Takk! Dette blir min første «voksenjobb». Jeg har vært aktiv i Europeisk Ungdom i syv år nå som tillitsvalgt, så det føles godt å skulle få jobbe fulltid med organisasjonen.

– Vår fremste oppgave er å spre kunnskap om EU, ikke å få Norge inn i EU i morgen. Vi er ikke noen heiagjeng eller propagandamaskin for EU. Derimot forsøker vi å spre kunnskap. I dag er det altfor lite undervisning om EU i skolen.

- Hvordan er det å gå fra tromsøpolitikken til å skulle jobbe med EU på fulltid?

– Det er to ulike verdener. Alt er veldig praktisk i tromsøpolitikken, og man kan se resultater nesten fra dag til dag. Hva man får til eller ikke er målbart, og det kan man ikke si om jobben vi gjør i Europeisk Ungdom, hvor perspektivene er mye lengre fram i tid.

For mye stolthet

- Din partifelle Magnus Mæland tok i sommer et oppgjør med den han beskrev som et dårlig debattklima i kommunestyret. Hva er dine tanker om det?

– Jeg synes det for det meste var god stemning i kommunestyret. Samtidig så skulle jeg ønske det var mindre stolthet blant politikerne. I enkelte saker virker det som om folk er uenig for å være uenig, som i skytebanesaken. I realiteten så er man mye mer enig enn man er uenig, men mange politikere har et ønske om å ha rett og å vinne. Det er vanskelig å si hva som har skapt den stoltheten, men det er en utfordring for Tromsø.

- Kommer vi til å se deg igjen aktiv i Høyre?

– Nei, jeg er ferdig med partipolitikken. Man går inn med ei tro om at man kan endre mye i samfunnet, men i realiteten handler i hvert fall kommunepolitikken mer om å finne innsparinger enn å bruke penger. Det er godt å ha erfaringen fra kommunestyret, men det blir for mye stolthet og for lite forhandlingsevne til at jeg vil tilbake.

Ble mobbet

– Du har en blogg hvor du har skrevet åpenhjertig om å ha blitt mobbet. Blant annet « jeg kommer alltid til å være et mobbeoffer – det går ikke over» Hvordan preger det deg i dag?

– Jeg har blitt mobbet mye. På både barneskolen og videregående. Det har preget livet i den grad at jeg nå hele tiden tenker «jeg vil vise dem». Jeg ønsker å gjøre det bra for å ta igjen mot dem som dyttet meg ned i starten av livet. Det er nok en iboende drivkraft i meg, å vill motbevise mobberne. Mobbing er også en av grunnene til at jeg ble aktiv i politikken. Livet etter mobbing for mobbeofre er en er en glemt del av politikken, og noe jeg engasjerte meg mye for da jeg var aktiv i Høyre.

Miljø

– Hvilke andre saker er viktig for deg i dag?

–Miljøpolitikk har også alltid vært viktig for meg. Jeg jeg fått høre av folk i Miljøpartiet De Grønne, Natur og Ungdom og SV «Du kan ikke være miljøinteressert og være medlem i Høyre». Det plager meg, man skulle jo tro at de ville ha flest mulig som brenner for miljø på tvers av partilinjer. Forskjellen er at jeg tror ikke man trenger å gå så mye ned i levestandard for å redde miljøet. Jeg er teknologioptimist. En av de viktigste grunnene til å være for EU e r miljøpolitikk, for de er langt flinkere enn Norge.

– Hva ser du fram til i din nye jobb?

– Den daglige driften av organisasjonen. Altfor få vet hvem vi er, og det skal jeg jobbe med å gjøre noe med.

- Til slutt – i dag er du nestleder i Europeisk Ungdom, hvorfor gikk du ikke for ledervervet?

–Jeg er mer organisatoriker og organisasjonsutvikler enn politiker. Jeg studerer også organisasjon så det er det jeg synes er spennende. Samtidig blir jeg ferdig med studiene og trenger en fulltidsjobb. Ledervervet er kun 40 % frikjøpt, mens generalsekretær er en 100 prosent stilling, så da ble det naturlig å gå for den.