– Vi skal utvide stort i Tromsø fremover, sier Grethe Aasved. Hun er administrerende direktør i Aleris Helse, og er på besøk i Tromsø for å prate med de ansatte etter Aleris' oppkjøp av Curato Røntgen, som ligger i etasjen over Aleris i Tromsø sentrum.

Les også: Frykter at nye helsekrav gir tøffere legehverdag (iTromsø Pluss)

– Vi har kjøpt Curato fordi vi vil noe helt nytt. Tidligere har private helseaktører vært enten røntgenkjeder eller drevet utelukkende med sykehusvirksomhet. Da blir det litt som det er ellers i helsevesenet, at pasienter først får tatt røntgen, så må de vente på svar, før de igjen må tilbake til fastlegen for å så bli sendt videre. Denne reisen synes pasientene ofte er problematisk, og det ønsker vi å gjøre noe med. Ved å få radiologitjenester inn i Aleris kutter vi ned på reiseledd for pasienten. Dette er et paradigmeskifte innen privat helsetjenester.

Les debattinnlegg: «Når helseministeren presterer å sammenligne velferdssektoren med kommersiell produksjon av medisiner, bærer det helt galt av sted»

Mindre reising

Aasved mener oppkjøpet vil føre til en enklere hverdag for pasientene.

– Både Helse Nord og pasientene etterspør mindre reising. Nå blir det mulig at pasientene kan få undersøkelse, diagnose og eventuelt behandling på samme dag, eller med en dags mellomrom. Pasientreiser er en enorm utgiftspost for Helse Nord, og ved å tilby radiologitjenester i samme bygg som sykehuset vårt har vi et bedre tilbud til pasientene. Vi har forsøkt dette i Oslo, med stor suksess, sier Aasved.

Les også: Minister hyller Tromsø-firma

Utvider

Curato Røntgen utfører i dag allerede 30.000 konsultasjoner i året. Til sammen blir det 35 ansatte på sykehuset etter oppkjøpet.

– Vi skal utvide lokalene og tilbudet i Tromsø fremover. Det kan også bli aktuelt med nye tilbud i Tromsø innen hudsykdommer, hjerte og gynekologi. Det blir det lettere å etablere nye tilbud når radiologi er på plass.

– Aleris har en ambisjon om å være en god samarbeidspartner med det offentlige. Vi gjør lite privat virksomhet i Tromsø, det aller meste gjør vi for Helse Nord. Vi skal ikke være et universitetssykehus, men ta oss av vanlige lidelser, som ortopedi, kirurgi, og øre nese hals, for å få ned helsekøene, sier hun.

Til sammen utfører Aleris årlig 2000 operasjoner, rundt 1000 søvnbehandlinger og 3000 konsultasjoner i Tromsø.