Så sent som ved påsketider hadde tromsømannen ekteparet Gina (30) og Marian Cicea (34) på besøk i Tromsø. Da utførte de en rekke arbeidsoppgaver for Drecker. Nå oppholder de seg på Nordvestlandet hvor de gjør alt for å tjene de siste kronene som skal til for å fullføre husprosjektet i hjembyen.

Andre tiggere snakket

Det var andre rumenske tiggere i Tromsø som fortalte Drecker at ekteparet Cicea ikke var til å stole på:

– Jeg fikk høre at Marian er alkoholiker og at Gina kommer fra en velstående familie og derfor er stinn av penger. Umiddelbart reagerte jeg på uttalelsen, men konkluderte etter hvert med at tiggerne som er i byen nå, snakker sin egen sak i håp om noen ekstra slanter i pappkrusene.

Baksnakket

Men det er ikke bare tiggere som har spredt løgn og falske rykter. Også personer fra Tromsø har baksnakket Peter Drecker og betegnet ham som dumsnill.

– I flere tiår opererte jeg som trener for ulike idretter i byen. Etter hvert ble jeg en god menneskekjenner. Det var denne egenskapen som slo inn da jeg første gang møtte ekteparet.

Kjøpte mat

Som mangeårig optiker med egne butikker, møtte Drecker Gina og Marian Cicea på Pyramiden hvor de ba om en slant og solgte tidsskriftet Folk er folk. I stedet for å gi penger, kjøpte 78-åringen mat til dem. Det førte til et varmere forhold og et godt vennskap.

Enden på visen ble at Drecker ga rundt 100.000 kroner til paret slik at de kunne bygge et hus og starte et nytt liv i hjemlandet. Det var før jul i 2013.

HUS: Gina og Marian Cicea er i ferd med å realisere husdrømmen i hjemlandet etter at de fikk penger av tromsømannen. Foto: Privat

Hus og tomt

– Pengene skulle dekke utgiftene til tomt og bolig. I ettertid har jeg gitt flere pengegaver slik at summen nå er oppe i rundt 150.000 kroner.

– Underveis har jeg fått en offentlig bekreftelse på at ekteparet har hus og grunn. Boligen er stort sett ferdig, men mangler noe elektrisk arbeid før alt er på plass.

Får oppdrag

– Jeg går ut med dette for å stoppe rykteflommen som har eksistert i lang tid. Den har vært med på å redusere gleden ved å ha hjulpet noen. Jeg hadde muligheten til det og aksjonerte da jeg fikk vite kostnaden ved å bygge i Romania.

– Det muligheten er det mange i Tromsø som også har – uten å benytte seg av den.

– Og så beklager jeg sterkt at folkesnakk skaper et usant bilde av en god gjerning.

Sliter hver dag

– Hadde det vært slik at ekteparet har god økonomi, hadde de neppe gått på gatene og solgt blader. Men det gir dem inntekter – penger som skal fullføre drømmen om egen bolig. Her skal også jeg bidra – ved å gi dem oppdrag mot betaling når de er i Tromsø, sier Peter Drecker.