Det er nå mulig å få et lite innblikk i hvordan forlengelsen av gågata til Kirkegata og oppgraderingen av Kirkeparken blir, til tross for at arbeidene er utsatt til neste år. De tre gigantpoplene i Kirkeparken skal felles i løpet av uka, og trærne som skal pryde gågata prøveutsettes for å gi et visst inntrykk hvordan det kan bli.

Graves ned

– Vi har en prøveoppsetting blant annet for å ta en dialog med gårdeierne i Storgata og høre hva de synes. Gårdeierne er med på spleiselaget for den nye gågata, sier prosjektleder Henriette Jordheim i Tromsø kommune.

Sommersyrin, silkeselje og rognasal vil stå i trekasser langs fortauet ei stund fremover før de settes inn for vinteren. Til neste år skal de graves ned i jorda, da vil de få selskap av noen flere trær av samme sort og sittegrupper.

– Vi er opptatt av at trærne skal ha nordnorsk opprinnelse. Det skal legges Altaskifer i fortauet og steinparkett i midtrabatten. Det blir nesten terskelfritt fortau. Det blir varme i hele gatetunet. Vi skal gjøre bymiljøet mer tilgjengelig for alle.

Fjernes forsiktig

Taxier og busser skal bort fra den nye gågata for å gi bedre plass til fotgjengere og syklister. Arbeidet med å fjerne de tre store poplene som kaster skygge på alt rundt seg, starter i disse dager. Det gjøres både for å få mer lys i gågata og Kirkeparken, få den gamle almelunden i Kirkeparken bokstavelig talt fram i lyset igjen, og gjøre det tryggere for folk.

– Vi starter i natt med å fjerne greinene, vi må prøve å unngå å skade almetrærne. Poplene har så store røtter at de vil ødelegge nytt gatebelegg. Vi er også bekymra for sikkerheten fordi de store greiene kan plutselig ramle ned.

To etapper

Som iTromsø skrev i juli er planene med forlengelse av gågata fra Fredrik Langes gate til Kirkegata utsatt til neste år fordi det bare kom inn ett entreprisetilbud. I løpet av høsten blir det ny anbudsutlysning på arbeidene som har en kostnadsramme på 47 millioner kroner.

– I forbindelse med ny utlysning av anbudet gjør vi en del justeringer, men vi vil ikke gå ned på kvaliteten. Det blir mer plen, flere benker og vi skal åpne opp bakre del av Kirkeparken med en vannkanal. Vi vil gjøre arbeidet i to etapper; gågata til neste år og Kirkeparken i 2018, sier Henriette Jordheim.