Mandag meldte iTromsø at flere av Nobinas busser allerede er på veien med piggdekk (iTromsø pluss). Det er imidlertid ikke tillatt før 16. oktober, med mindre vær og føre krever det. Nå varsler politiet at de skal se på saken.

Mildt høstvær

Sjef for ordens- og trafikkseksjonen i Troms politidistrikt, Hans Martin Moen, understreker at det finnes frister for bruk av piggdekk.

– Hvis man kjører med vinterdekk etter 15. oktober, er det ingen som kan si noe på det. Hvis det er vær- og føreforhold som tilsier at man skal legge om før, så skal man gjøre det. Men nå, med 10–15 grader ute, så ser jeg ikke noe grunnlag for at man skal kjøre med piggdekk, sier han til iTromsø.

Kan risikere bøter

Moen er klar på at de som kjører med piggdekk nå kan risikere reaksjoner fra myndighetene.

– Etter min mening, så vil de da kunne risikere en reaksjon og det er noe vi må vurdere. Mange privatpersoner har faktisk ringt til oss for å spørre om det er greit å legge om nå, men vi har sagt til samtlige at det på nåværende tidspunkt ikke er noe grunnlag for å legge om hvis man skal kjøre i Tromsø sentrum.

Kjøring med piggdekk utenom tillatt periode kan straffes med bøter på 1.000 kroner.

Skal se på saken

Moen er samtidig klar på at et værskifte vil gjøre saken annerledes.

– Skulle værforholdene endre seg, blir selvfølgelig saken annerledes. Også hvis det skulle bli glatt på nattetid. Men nå får jeg sette en mann på saken og så skal vi ringe til Nobina for å høre hva slags vurderinger de har gjort.

I forskriften som regulerer piggdekkbruk finnes et unntak fra reglene.

– Vegdirektoratet kan gjøre unntak fra forbudet mot piggdekkbruk i periodene det ikke er tillatt, men jeg vet ikke hvorvidt dette er gjort i dette tilfellet. Det er noe av det vi må se på, sier Moen.