– For det fyrste kan byen når som helst øydeleggast av ein stor brand som lite eller ingenting let att av det gamle, skriver Vilhjelm Riksheim i Nordlys 20. oktober 1938.

Dokumenterte byen

I dette brevet forklarer han bakgrunnen for at han det sommerhalvåret hadde blitt observert med kamera langs bygatene. Han hadde ytterligere to grunner:

– For det andre vil Balsfjordvegen når riksveien er ferdig skape ny stortrafikk med sterke utskifte i byen og for det tredje står eit vellykka byjubileum for døra og til dette jubileet treng byen eit stort og godt biletutval.

Alle gode grunner, men landsmålsmannen Riksheim var neppe den som gjorde noe halvhjertet eller ubegrunnet.

LES OGSÅ: Se den unike filmen fra bybrannen

Skolemann i 45 år

Riksheim var født på Vestvågøy som eldstemann i en søskenflokk på seks. Han var tydeligvis en språkinteressert ung mann og brukte Vefsn-dialekten som utgangspunkt for sin hovedoppgave ved Universitetet i Oslo.

Riksheim var godt kjent med dette målføret da han og familien flyttet til Mosjøen da han var rundt ti år gammel.

I 1918 kom han til Tromsø hvor han hadde fått jobb ved Tromsø offentlige høyere allmennskole (i dag Kongsbakken vgs.). Der ble han, bokstavelig talt, i over en mannsalder. Det var også der han traff sin andre kone, Olaug Barlindhaug (1900-1986).

Da de giftet seg i 1953 hadde Riksheim vært enkemann i ni år etter at hans første kone, Elise Pernille Holm (1893-1944), gikk bort.

Bevarte kunnskap

I 1947 ble han utnevnt til rektor og sto således ansvarlig for restaureringen av skolen etter at den under krigen hadde blitt brukt som kaserne.

I tillegg til sitt virke som lærer, ble han i 1938 styremedlem ved Tromsø Museum og noe senere styreformann. Å bevare kunnskap var tydeligvis viktig for Riksheim og hans fotodokumentasjon av det historiske bysentrum har vist seg uvurderlig med tanke på brannene i 1948 og 1969.

At hans bilder nå er havnet hos Perspektivet Museum slik at vi alle kan få tilgang til dem, føles derfor helt riktig. Den dag i dag høster vi fruktene av hans arbeid.

I 1963 gikk rektor Riksheim av med pensjon, men ikke fra fotograferingen. I hans bildesamling finner vi også bilder fra bybrannene i 1948 og 1969.

Kilder: Chris Nyborg på Lokalhistoriewiki.no, N.A. Ytreberg.

Les mer om Vilhjelm Riksheim på Lokalhistoriewiki.no

BYBRANN 1969: Riksheims bilder er stort sett av bygninger, men når han fotograferer mennesker blir det ofte stor kunst, som dette bildet av brannmannen som er avbildet under oppryddingsarbeidet etter brannen 14. mai 1969, Bildet er gjengitt med Perspektivet Museums tillatelse. Foto: Vilhjelm Riksheim/ PEM-VRI-00266 Foto: Vilhjelm Riksheim
VINDSKJEIVT: Byen som Riksheim fotograferte i 1938 var en sjarmerende, vindskjeiv by.Vet du hvor dette bildet er tatt? Foto: Vilhjelm Riksheim/ PEM-VRI-00210 Foto: Vilhjelm Riksheim