Hans minneord sto på trykk 4. august 1987 og innledes som følger:

– Tromsøs frodige kronikør, Nils Andreas Ytreberg, er gått bort. En tidsepoke er forbi.

Avholdt lærer

Ytreberg (1896–1987) var sønn av gartner og lærer Severin Ytreberg, en av Tromsøs mest markante menn. Det ble da også sønnen Nils Andreas, selv om hans tilstedeværelse i byen ble kortere enn farens.

VI SKJEMMES: Dette var det eneste bildet vi fant av Nils Andreas Ytreberg i vårt bildearkiv. For å gjøre skammen enda verre, står det på baksiden at Ytreberg gjerne vil ha bildet sendt i retur til sin bopel på Blommenholm i Bærum. Vi ber så mye om unnskyldning.

Etter endt lærerutdanning i 1917 arbeidet han i fire år ved Mo realskole i Nordland. I 1923 kom han tilbake til Tromsø hvor han arbeidet ved Tromsø gymnas (i dag Kongsbakken vgs.).

– Hans undervisning var preget av hans enorme kunnskaper og interessefelt – han hadde alltid noe mer å gi enn dagens «tekst».

Bragerevyen

I 1930 tok han initiativet til det som skulle bli Bragerevyen. Den hadde sitt opphav i en jubileumsforestilling til ære for «Julegrisen», Bladet Tromsøs årlige lotteri. I tillegg var han medlem av Tromsø bystyre, styremedlem i Tromsø Museum og en av Tromsø kunstforening grunnleggere.

I 1938 flyttet han til Oslo for å undervise ved Nissen pikeskole. Der arbeidet han fram til 1946 da han ble historiker på heltid. Etter det skrev han utallige bedriftshistorier, bygdehistorier, byhistorier og romaner. I 1958 ble han utnevnt til statsstipendiat.

Saken fortsetter under bildet

FAMILIEN: Severin Ytreberg med sin familie. Selv står han bak kona Olufine som har den fremtidige byhistorikeren Nils Andreas på fanget. Ved siden står Otilie, Erling, Signe, mens Ragnfrid sitter fremst.

Aktiv skribent

Det mange regner som hans hovedverk, «Tromsø bys historie» i tre bind, kom ut i henholdsvis 1946, 1962 og 1971. Hans oversikt over byens historie er fremdeles i bruk (daglig av meg!) og gir en grundig innføring i byens historie, selv om mange klager på at han kan være tung å lese da forfatteren tydeligvis er glad i folk og omgir seg med navn. Som om ikke det var nok har han også skrevet en to binds byhistorie for Narvik, bygdebøker fra Malangen og Tysfjord og organisasjonshistorier for blant andre A.S Nordlands Privatbank, Nissens Pikeskole, Troms Landbruksselskap og Nordlændingernes Forening. Og som om ikke dét var nok bidro han også med artikler og kunstanmeldelser til blant andre Bladet Tromsø.

Det var med takknemlighet Bladet Tromsø omtalte bortgangen til historikeren, skribenten, snekkeren, maleren, tegneren og teaterinstruktøren Nils Andreas Ytreberg. Og det er med takknemlighet vi bør huske ham.