RØSTBAKKEN: Lian og Karlsen erkjenner at den årelange prosessen går på helsen løs. Da de i vinter ble enige med entreprenør Johannes Fagerli, så de for seg en ferdigstillelse i løpet av året.

Tok affære

– Det første Optimale Consult skulle gjøre, var å føre opp garasjeanlegget. Det fordi vil leide lagerplass i Kræmer-anlegget. Men fordi det skulle rives, måtte vi ha en alternativ løsning – noe garasjen skulle være.

Arild Karlsen forteller at de raskt skjønte at Fagerli på ingen måte hadde til hensikt å etterkomme rettsforliket. Derfor engasjerte han et annet byggefirma som satte opp garasjen og fullførte steinarbeidet – blant annet en trapp opp til huset.

Les også: Kunne vært gjeldfri.

Over halvmillionen

– Det har kostet oss over en halv million kroner. I tillegg ble jeg nødt til å legge ut for konsulenthjelp og nye advokatutgifter – utgifter som entreprenøren skulle ta.

Åse Lian og Arild Karlsen har i dag et uteareal som er langt bedre enn selve huset. Der florerer det fortsatt med fukt og sopp. I håp om å stoppe lekkasjene, har mor og sønn engasjert en blikkenslager som går over tak, vindu og verandaer. I tur og orden blir ting tettet.

Les også: Pantet gir håp om penger.

Må gjøre noe

– Vi skjønner at Johannes Fagerli aldri vil løfte en hammer på bygget. Derfor må vi selv ta affære. Men å få en entreprenør til å gjøre jobben, viser seg å være meget vanskelig. De 8–10 firmaene vi har hatt på befaring, har alle takket nei til jobben. Alle mener at eneste løsning er å rive alt og starte forfra igjen.

Trodde alt var ok

Åse Lian forteller at hun har fått mange henvendelser fra bekjente som tror at marerittet er over ettersom garasjen og utearealet er ferdigstilt. Boligen ser heller ikke så verst ut – utenfra.

– Men de skulle bare ha visst, sier hun oppgitt.

Den eneste lysningen 76-åringen og sønnen ser, er at de har sikret seg pant i en eiendom Johannes Fagerli eier i Røstbakken-området.

Millionpant

– Der er hovedleiligheten taksert til over 4,8 millioner, mens en sokkelleilighet er solgt for rundt 2,8 millioner kroner. I tillegg er to tomter skilt ut fra eiendommen. Dette er ting vi har pant i og som gir oss et håp om å få tilbake utleggene våre.

– Men vi vil aldri få noe for tort og svie – noe vi har hatt mengder av de siste par årene, sier Arild Karlsen.

Bedt om å frafalle

Mor og sønn forteller at megleren har forsøkt å få dem til å frafalle pantet slik at det ikke er heftelse på eiendommen. Det har de konsekvent nektet.

– Pantet er vårt eneste håp, sier duoen.

De er også svært skuffet over kommunen som de mener har opptrådt passivt i prosessen.

– Vi har bedt om hjelp, men blir avvist med at dette er kommunen uvedkommende og at saken må avgjøres sivilrettslig. I mine øyne er det en ansvarsfraskrivelse, konstaterer Arild Karlsen.