1. januar 2017 trer nye parkeringsforskrifter i kraft, noe som blant annet betyr at det innføres et felles regelverk for private og kommunale parkeringsselskap.

– Det nye regelverket innebærer at prisen på en kontrollavgift skal være den samme uansett om du parkerer på en plass som kontrolleres av Tromsø parkering, Europark, eller Oslo parkering, sier Sten Storvestre, vaktleder i Tromsø parkering.

– Ved overtredelse av vilkårene for parkering kan det ilegges en kontrollsanksjon på 600 kroner, heter det i de nye forskriftene.

Billigere og dyrere

Det betyr at det vil bli billigere å få parkeringsbot for manglende betaling på private parkeringsplasser, som for eksempel på universitetet, hvor kontrollavgiften i dag er på 710 kroner. På offentlige parkeringsplasser, som gateparkering i sentrum, vil det imidlertid bli langt dyrere enn dagens gebyr på 300 kroner.

– Gebyret på offentlige parkeringsplasser i dag er faktisk såpass lavt at vi ser at enkelte spekulerer i det. Hvis de først har fått gebyr, lar de gjerne bilen stå parkert der enda lengre, sier Storvestre.

Dersom du sniker deg til å parkere på en parkeringsplass som er reservert forflytningshemmede, kommer det imidlertid til å svi skikkelig i lommeboka. Gebyret for en slik feilparkering øker nemlig til 900 kroner.

Straffes strengere

– Det samme gjelder feilparkeringer som bryter trafikkreglene, for eksempel hvis man parkerer for nærme et kryss, på fortau eller på gangfelt, og med det blokkerer for andre, sier Storvestre.

Han håper et dyrere gebyr fører til færre feilparkeringer av denne typen.

– Vi håper egentlig at vi skal slippe å skrive ut gebyrer for slike feilparkeringer, og et høyere gebyr vil nok hjelpe oss i den retning. Etter vårt syn er det uansett helt riktig at det skal straffes strengere hvis man bryter trafikkreglene enn hvis tiden renner ut, sier Storvestre.

De nye forskriftene setter også nye krav til skilt, noe som medfører at en del av skiltene som står ved parkeringsplasser i dag, må skiftes ut.

– Kort forklart skal det være mer kortfattet informasjon på skiltene, noe som innebærer at de store grå skiltene som står i innkjørselen på en del av våre parkeringsplasser i dag byttes ut, sier Storvestre.

LIKT FOR ALLE: Når de nye forskriftene trer i kraft, skal gebyrer og skilt være likt for alle parkeringsselskap. – Positivt, mener Sten Storvestre, vaktleder i Tromsø parkering. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen
BLIR BILLIGERE: I dag er kontrollgebyret på parkeringsplassene ved UiT på 710 kroner. Fra 1. januar 2017 senkes gebyret til 600 kroner. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen