Tromsøværingene er flinkest i verden med å stille opp til helseundersøkelse, men prosjektlederen er ikke helt fornøyd før hun får hundrevis av etternølere til å stille opp.

– Dersom vi klarer å få 1.000 tromsøværinger til, slår vi forrige gangs oppmøte. Ingen i verden har et sånt oppmøte på en slik undersøkelse. Med høyt oppmøte blir kvaliteten på dataene best mulig, noe som igjen får betydning for bedre pasientbehandling, forebygging av sykdom og bedre spesialisthelsetjeneste, sier prosjektleder Heidi Johansen i Tromsøundersøkelsen.

Viktige resultater

Nå håper hun at drahjelpen fra kjente og litt mindre kjente tromsøværinger bidrar til at flest mulig finner veien til Tromsøundersøkelsen på Langnes i de vel tre ukene som gjenstår.

– Det er nesten som å gi blod, bare enklere. Ved å delta gjør man noe for fellesskapet og får samtidig sjekket sin egen helse. Det gir leger i hele verden viktige resultater, sier daglig leder Roger Ingebrigtsen i Agenda Nord-Norge.

– Undersøkelsen gir en helsestatistikk som hele verden etterspør, samtidig som det er en investering i tromsøværingenes fremtidige helse. Vi trenger bare å mobilisere hundre hver, sier tidligere ordfører Jens Johan Hjort og viser til oppmøtet av Tromsøundersøkelsens ambassadørkorps.

Sjekke kroppen

Til tross for at Hjort trener mye, ble han rammet av blodpropp i 2008.

– Jeg tenkte at det var noe rart, men gjorde ingenting før jeg hostet blod. Vi må ta inn over oss at det kan være noe i veien, og da må vi til «EU-kontroll» med kroppen av og til.

– På bakgrunn av Tromsøundersøkelsen har vi etablert et senter for blodpropp. Der er mer utbredt enn vi liker å tro. Jeg vil ikke skremme noen, men selv om man er aktiv og i fysisk god form, er det ingen garanti for at man ikke kan bli rammet, legger prosjektlederen til.

- Avdekker en del ting tidlig

Direktør Nils Kristian Sørheim Nilsen i Næringsforeningen oppfordrer arbeidsgiverne til å gi sine ansatte fri til både å fylle ut spørreskjemaet og gjennomføre undersøkelsen.

– Tromsøundersøkelsen er viktig både for HMS-arbeidet og forebygging. Man kan få avdekket en del ting tidlig og man kan forebygge sykefravær og helseproblemer.

Ingen kø

Så langt har 20.750 personer gjennomført undersøkelsen, i tillegg har 8.000 møtt opp på ekstraundersøkelsen.

– Nesten 30.000 har vært innom del én og to av Tromsøundersøkelsen. Vi får brev fra folk som er takknemlige for at de har fått avdekket ting som følge av undersøkelsen,

Det er spesielt en aldersgruppe som peker seg ut med lavest oppmøte, og som nå oppfordres til å komme til Tromsøundersøkelsens lokaler ved Jekta. Prosjektlederen kan lokke med god kapasitet og ingen kø.

Slutt 29. oktober

– Undersøkelsen tar rundt én time. Menn i aldersgruppa 40-55 år har definitivt lavest oppmøte, men vi vil ha alle over 40 år innom, friske som syke, sier Heidi Johansen.

For deg som ikke benytter sjansen til å delta på Tromsøundersøkelsen denne gangen, blir det lenge til neste gang du får en gratis «EU-kontroll» av kroppen.

– Det blir nok 6-7 år til neste Tromsøundersøkelse, sier hun.

Lørdag 29. oktober er absolutt siste mulighet for å delta på den syvende Tromsøundersøkelsen.