– Gratulerer med ledervervet i Tromsø Frp!

– Takk. Det er en spennende situasjon og nok å ta tak i. Vi har en stortingsnominasjon rett rundt hjørne. Nå gjelder det å bygge opp et sterkt Frp-lokallag i Tromsø.

– Tromsø Frp har vært mye i media i det siste. Hva er det med lokallaget som gjør at det blir så mange konflikter?

– Det bunner nok i personkonflikt. Kort fortalt kan det nok oppsummeres med at Jan Blomseth var gruppeleder, og så ble Anni Skogman gruppeleder, og det ble spenning mellom de etter det. Men jeg har ikke vært borti en ekskludering som dette før, og jeg ser ikke at fylkesstyret har noen ordentlig grunn for å ekskludere Anni. Heldigvis har Frp tydelige regler, og vedtaket får nå en ny og objektiv behandling av sentralstyret.

Les lørdagsintervjuet: Derfor er Steinar Albrigtsen allergisk mot direktesendinger (iTromsø Pluss)

Søker makt

– Hvordan er det å skulle kjempe for ny regjeringsperiode for Frp når dere skrur opp bensinavgiften?

– Akkurat det med bensinavgiften sitter langt inne. Men all den tiden Frp har under 50 prosent oppslutning, så får vi ikke gjennomført 100 prosent Frp-politikk. Men for oss som småbarnsfamilie, så er det såpass mye kutt i andre bilrelaterte avgifter, at sluttresultatet på kassalappen blir lavere med Frp i regjering. Samtidig så mener jeg at Frp må søke makt, og da innebærer det å inngå kompromiss

– På et årsmøte i Tromsø Frp for noen år siden var det en person som snakket om hvordan «de svarte har tatt over biblioteket». Halvveis i innlegget sier han «du kan gjerne sitte der med øyenbrynan dine Wilsgård, men det er tilfellet!»

– Ja, jeg ble sjokkert, og begynt å løfte øyenbrynene og riste på hodet. Man kan ikke sitte stille når man hører noe sånt. Uansett religion eller etnisitet så er man velkommen i Frp. Men så vil det i alle partier være noen som går for langt ut på fløyene. Det er som den gamle Frp-generalen Jon Alvheim sa: «setter man ut ei fjøslykt i sommernatta så er det mye rart den tiltrekker seg».

Stortingsambisjoner

– Du har hatt rådgiverjobb, og sekretærposisjon i Frp, stillinger som kanskje er synlig innad i partiet, men ikke utad. Trives du best utenfor søkelyset?

– Jeg har vel hatt omtrent alle rollene man kan ha lokalt i Frp. Men det er en tid for alt, og nå føler jeg at det er tid for meg å ta steget inn i en større rolle, og derfor har jeg ambisjoner om andreplassen på Stortingslista. Det er ganske annerledes enn de tidligere rollene jeg har hatt, men med mine erfaringer og tillatelse hjemmefra, føler jeg at jeg er klar for det.

– Jeg er opptatt av trygghet. Trygghet på skoleveien for barn, trygghet for næringslivet og trygghet for våre eldre. Jeg synes det er fælt å tenke på at det er eldre i Norge i dag som sitter alene og ikke blir tatt vare på.

– I dag er Hanne C.S. Iversen innstilt på andreplassen, men vi får se hva nominasjonskomiteen kommer fram til etter jeg har blitt spilt inn fra Tromsø. Da forslaget ble lagt fram hadde ikke Tromsø kommet med sitt innspill, ettersom vi ikke hadde et fungerende styre.

– Natt og dag

– Hva kommer det av at så mange tilflyttere blir Tromsø-kandidater til Stortinget?

– Tromsø er en hovedstad i nord, og en universitetsby. Jeg tenker det er veldig positivt at det er mange som kommer til byen. Videre så tenker jeg at siden jeg kommer fra Senja, kan jeg både kan være en Tromsø-kandidat, men også en Midt-Troms kandidat for Frp til Stortinget.

– Per Sandberg var nylig i Tromsø på en Frp-konferanse. Da skapte han nasjonale overskrifter når han skjelte ut en journalist og kalte han «drittsekk». Stiller du deg bak Sandbergs beskrivelse?

– Jeg ville nok brukt andre ord enn det. Per er en engasjert og temperamentsfull fyr, og det er noe av det som gjør Per til Per. Jeg er veldig rolig og behersket, så sånn sett kan du nok si at vi er som natt og dag. Men det er rom for alle i Frp, vi er et parti med et stort mangfold. Det er kanskje det at det er så mange sterke, men ulike personligheter som fører til at det av og til blir personkonflikter.

Kristoffer Kanestrøm (Frp), partikollega og kompis – Kristian er roligheten og stødigheten selv. Man kan stole på han, han stiller bestandig opp. Han er en tålmodig og flink fyr. Vi har jobbet i lag i mange år og vi har bygd opp Troms FpU sammen. Foto: Tromsø kommune
Susen McLaren, samboer – Å krangle med Kristian er som å krangle med en gråstein. Han er utrolig rolig og avbalansert, og passer meg godt, for jeg er ikke så rolig. Det er helt umulig å gjøre han sint. Det går bare ikke. I tillegg så er han er også en god menneskekjenner.
Line Miriam Sandberg, partikollega – Kristian er kanskje Frps roligste mann. Her i Troms har vi jo en del kruttønner i Frp. Han er vokst opp på yttersiden av Senja, så han kan også rope mot havet. Og så liker jeg at han lojal og lettflirt. Så er han arbeidsom. som alle Senjaværinger, og en ekte Frper. Foto: Rune Ottarsen