Klimaministeren imponert over Tromsø-teknologi

Klimaminister Vidar Helgesen mener Kuldeteknisk sin bruk av CO₂ i kjøleteknologi gjør til dem til en verdensledende bedrift.

CO₂-PIONER: Nestleder Mimmi Edvardsen på Rema 1000 med kjøleanlegget Kuldeteknisk installerte for ti år siden.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

KJØLEANLEGG: Teknisk leder Frode Berg (fra venstre), daglig leder Tor Vangberg og lima- og miljøminister Vidar Helgesen foran kjøleanlegget til et fiskefartøy. Hele anlegget produseres i Tromsø, inkludert programmeringen.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

VARMEPUMPE: Vidar Helgesen (til venstre) og Frode Berg ved en varmepumpe som både kan levere kjøling og varmtvann.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

FØRST: Rema 1000 på Stakkevollveien var de første som fikk installert et kjøleanlegg basert på CO2.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

pluss

– Kuldeteknisk er nasjonens stolthet, en verdensledende bedrift i å levere klimaløsninger for å kunne nå togradersmålet, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Rema 1000 først ut

Fredag var han på bedriften Kuldeteknisk som er en av landets største entreprenører på bruk av kuldetekniske løsninger. De har utviklet fryseanlegg til fiskebåter basert på CO₂ som kuldemedium i stedet for HFK (hydrofluorkarboner). Fryseteknologien gir både raskere innfrysing, bedre fiskekvalitet og mindre energiforbruk.

– CO₂ er fremtiden og det vi skal satse på. Bruk av 15 kilo HFK tilsvarer utslippene til 38 biler som kjører 15.000 kilometer i året. Vi levert det første CO₂-anlegget til Rema 1000 på Stakkevollveien for ti år siden. Det var et kostbart prosjekt, men all ære for at de torde å satse. Det satte standarden for anleggene, sier teknisk leder Frode Berg i Kuldeteknisk.

I dag har 5.000 supermarkeder i Norge dagligvarekjøling med CO₂.

CO₂ ikke bare fy, fy

Til tross for at klimagassen CO₂ er utskjelt i miljøsammenheng, er den mye mer miljøvennlig og energieffektiv i kjøleanlegg.

– CO₂ er ikke bare fy, det er også løsningen. Det er nesten som man ikke tror det. CO₂ er 4.000 ganger bedre enn HFK. Jeg har sjelden vært på et bedriftsbesøk med så mange oppfølgingspunkter. Det var kjempeinteressant, sier Helgesen.

Det jobbes for en global nedfasing av de sterke klimagassene HFK. HFK er i stor grad tatt i bruk som erstatningsstoffer for de ozonødeleggende gassene som er blitt faset ut under den såkalte Montrealprotokollen. Gassene brukes i hovedsak i fryseanlegg, klimaanlegg, varmepumper og isolasjonsskum.

Reduserer energiforbruket

I neste uke skal Helgesen delta på partsmøtet under Montrealprotokollen som finner sted i Kigali, Rwanda.

– På et av sidearrangementene tenkte jeg det ville være nyttig å vise til teknologien Kuldeteknisk har utviklet.

Kuldeteknisk leverer fryseanlegg til fiskebåter, men markedet for kjøleanlegg er stort. Ifølge Frode Berg finnes det 135.000 næringsbygg i Norge med ett eller flere kjøleanlegg, halvparten med HFK. I tillegg er det 850.000 varmepumper i norske hjem.

– Vi har levert en CO₂-varmepumpe til Universitetssykehuset Nord-Norge som både produserer kjøling og varmtvann. Varmepumpa reduserer energiforbruket med én syvendedel. Innenfor hotellnæringen er det et stort potensial.

Fase ut HFK

HFK-gassene står i dag for om lag én prosent av globale klimagassutslipp, men er de klimagassene som har den største utslippsvekst. Ved å stoppe denne voldsomme veksten kan man unngå så mye som en halv grad global oppvarming innen slutten av dette århundre.

– Effekten er enorm dersom utviklingen fortsetter. HFK alene vi bidra til at kloden blir 0,5 grader varmere ved slutten av århundret dersom vi ikke gjør noe. Vi tror toppen for bruk av HFK nås i 2021, så vil vi at bruken fases ut. Vi ønsker at det skal være helt ute i 2030, det er det diskusjonen står om, sier Vidar Helgesen.

– 95 prosent av bransjen jobber fortsatt med HFK-gasser. Vi kan ikke redde verden, men det finnes miljøvennlig teknologi-alternativ, sier Frode Berg.