RÅDHUSET: iTromsø har gått gjennom møteprotokollen for formannskapsmøtene, og funnet ut at det er stort sprik i hvor flink representantene er til å møte. Varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) er formannskapets «versting», og har droppet seks av ti avholdte møter. Erlend Svardal Bøe (H) kommer heller ikke godt ut, med 40 prosent forfall.

Derimot har Ingrid Marie Kielland og Anni Skogman ikke gått glipp av et eneste møte siden innføringen av formannskapsmodellen. Det til tross for at Skogman åpent har fortalt at hun kjemper mot kreft og har blitt ekskludert fra Fremskrittspartiet.

Møteplikt

Medlemmene i formannskapet er frikjøpt i en femti prosents stilling, og er ikke honorert per møte. Det betyr at de hever full lønn, selv for møtene de ikke deltar på.

Kommuneloven slår klokkeklart fast at folkevalgt politikere er pliktig å delta i formannskaps og kommunestyremøtene:

«Den som er valgt som medlem av kommunalt eller fylkeskommunalt folkevalgt organ, plikter å delta i organets møter, med mindre det foreligger gyldig forfall.» kommuneloven § 40.

– Overrasket

BILDE EN OG TO KJØRES SAMMEN SOM ETT BILDE

Når iTromsø konfrontere Aarbakke med tallene blir han satt ut.

– Jeg er litt overrasket over at jeg har mistet så mange møter. Årsaken til at jeg har vært borte er at jeg har representert kommunens 74.000 innbyggere i ulike arenaer, og de andre i den politiske ledelsen har pekt på meg for å representere kommunen når det kreves under formannskapsmøtene. I tillegg har jeg hatt et sykefravær og et feriefravær, sier han.

– En veldig vanskelig situasjon

Marcus Buck er statsviter på UiT, og har forsket mye på politiske modeller på lokalt plan. Han forteller at dette er en kjent problemstilling, både lokalt og på Stortinget.

PROBLEMATISK: Statsviter Marcus Buck mener det blir opp til velgerne å bedømme om høye lønninger og mye forfall er greit i formannskapet. Foto: Ronald Johansen

– Man er pliktig å møte. Det var samme problemstilling som når Jonas Gahr Støre nesten ikke var til stede i komiteen på Stortinget han ble utpekt til. Rent teknisk sett kan en sette spørsmålstegn ved praksisen, men det er ikke ulovlig med forfall om man har en gyldig grunn. Hvis ikke vara kan stille, får man et reelt problem, men så kan man stille spørsmålet om varaen er i stand til å gjøre en god jobb.

Buck problematiserer også godtgjørelsen til politikerne i Tromsø.

– Det er et problem i utgangspunktet at kompensasjonen er såpass høy, og det er mange som har påpekt det. Dette er første gang en kommune har gått fra parlamentarisme tilbake formannskapsmodellen. Det mangler presedens, og det har ført Tromsø kommune i en veldig vanskelig situasjon.

– Er det et problem at representantene hever full lønn selv om de ikke deltar på alle møtene?

– Det blir det opp til velgerne å bestemme. Her gjør media jobben sin og følger med mellom valgene, sånn at folk kan gjøre seg opp en mening når valget kommer, sier Buck.

MYE FORFALL: Erlend Bøe (H) har henholdsvis 40 prosent forfall i formannskapsmøtene. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen / iTromsø