Og da ble det fest, kan du tro. Den var egentlig planlagt på Paletten samme kveld som Nesheim ankom, men ble tyvstartet under det ni meter lange banneret som ønsket ham velkommen hjem «blant oss som var igjen her nede» på Tromsø lufthavn Langnes. Da ble nemlig flasken med alkoholfri champagne sprettet.

Første tromsøværing

Gleden over å få Nesheim hjem igjen etter den to måneder lange ekspedisjonen var nok grunn god nok for å feire, men i tillegg var altså Nesheim den første tromsøværing som hadde klatret opp Mount Everest, verdens høyeste fjell med sine 8.848 meter over havet.

– Det var en fantastisk opplevelse å nå verdens høyeste punkt, sa Nesheim til «Tromsø»-reporter Geir Åge Heggelund, som utgjorde en del av velkomstkomiteen.

Møtt av mor og far

– Jeg hadde nok regnet med at mamma og pappa ville møte meg på flyplassen, men en mottakelse som dette hadde jeg ikke regnet med.

Nesheim ble kjent med Arne Næss Jr. (1937–2004) i 1979 i Katmandu. Da hadde de begge deltatt på hver sine ekspedisjoner og en blakk Nesheim satte stor pris på industrimagnatens invitasjon til middag på luksushotellet hvor Næss bodde. De to ble etter hvert gode venner, og ifølge Nesheim var Næss svært viktig for at ekspedisjonen hans i 1985 ble så vellykket. Til tross for at den fikk en del kritikk i Norge, var ikke dette noe Nesheim tok så alvorlig.

LES OGSÅ: Biskopen som samlet på svartekunst (for abonnenter)

Hardt, men fantastisk

– Dersom kritikerne hadde hatt kjennskap til klatrermiljøet, ville vi kanskje tatt uttalelsene mer alvorlig. Mottakelsen blant annet her i Tromsø viser derimot at noen er i stand til å glede seg over andres resultater. Det jeg fikk oppleve var det hardeste, men også det mest fantastiske, jeg noensinne har vært med på.

I ettertid regnes denne ekspedisjonen som en av de mest vellykkede bestigningene av Everest noensinne.