Kjersti Thon, butikksjef på Ark i Storgata forteller at høsten i stor grad vil stå i krimmens tegn.

– Det kommer mye bra krim i høst, både Gunnar Staalesen, Anne Holt og Unni Lindell gir ut bok. I tillegg kommer det lokal krim fra Jorun Thørring – eller, denne gangen er jo ikke handlinga satt i Tromsø, men i Paris, sier Thon.

Krim i vinden

Hun kaller fjorårets bokhøst for en sterk romanhøst, mens årets altså preges mer av krimbøker.

– Men i tillegg har vi gått og ventet på den fjerde og siste boken i serien til Elena Ferrante, sier Thon.

Den firebinds oppvekstromanen fra Italia har blitt svært populær, og nå er altså det fjerde og siste bindet oversatt til norsk.

Også en norsk serie suppleres med et nytt bind i høst – nemlig Jon Michelets femte bind i «En sjøens helt»-serien.

– «Brennende skip» kommer om ei drøy uke. I bøkene tar han for seg ulike tidsperioder, og de kan godt leses uavhengig av hverandre, sier Thon

Hjort er favoritt

Hun tror allikevel høstens store favoritt, og den boka som kommer til å ligge under flest juletrær, er Vigdis Hjorts «Arv og miljø».

– Dette er en roman som mange mener er hennes beste hittil. Hun skildrer karakterer helt fantastisk, og går inn i familieforhold. Det er mye brutalt som ligger i denne boka – men hvor mye som kommer fra virkeligheten vet man jo ikke.

Av lokale utgivelser trekker Thon fram Asbjørn Jaklins dokumentar om brenningen av Finnmark «Brent jord 1944-1945».

– Lokale dokumentarer selger veldig godt, og denne kom rett inn på topp ti-lista, forteller hun.

For de yngre leserne trekker Thon fram boka «Politiland» av Erlend Loe, og med illustrasjoner av «Ruffen»-tegner Thore Hansen.

– Her møter Erlend Loes galskap Thore Hansens tegninger. Dette er en bok man kan diskutere og snakke om.

Lokale bøker

– Det er så sinnssykt mye bra som kommer i høst, utbryter Martin Antonsen på Bokhuset Libris.

– Og det er ingen tvil om at Asbjørn Jaklins «Brent jord 1944-1945» kommer til å bli en av de store inn mot jul, legger han til.

De lokalt forankrede bøkene selger godt hos Bokhuset, og Antonsen sier de utvilsomt er populære.

– Det kommer nå lokale bøker inn på rekke og rad: «Nordnorsk kranglebok», «Kirkene i Troms», «Nordnorske fiskebåter» og «Ishavsfarerne». I tillegg kommer det ei Knut Smistad-bok.

Han tror allikevel, som Thon på Ark, at høstens store roman blir Vigdis Hjorths «Arv og miljø».

– Den har fått gode anmeldelser, og minner litt om Linn Ullmanns «De Urolige» fra i fjor. Jeg var også spent på den nye boka i Anne B. Ragdes «Berlinerpoplene»-serie. Den står til forventningene, og den ser vi at folk synes er artig å lese, sier han.

Vanskelig å spå

Likt som på Ark tror Antonsen på Bokhuset Libris at Elena Ferrantes og Jon Michelets nyeste vil gå godt, og også han nevner all krimmen som kommer.

– Der har vi tromsøforfatter Jorun Thørring, i tillegg til at Tomm Kristiansen kommer med ny bok. Den har ei her lest, og hun sier den er veldig bra. I tillegg kommer det ny Keppler-bok snart, forteller han.

I fjor var det særlig «Havboka» av Morten Strøksnes og den nevnte «De urolige» som solgte godt.

– I år er det veldig mange gode bøker, og det er vanskelig å spå hva som blir den store favoritten – men jeg tror altså at Vigdis Hjorth leder løpet, sier Antonsen.

LOKALT: Bokhandler Martin Antonsen forteller at lokale bøker er særlig populære. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen
FAVORITT: Både Martin Antonsen på Bokhuset og Kjersti Thon på Ark tror Vigdis Hjorths «Arv og miljø» kommer til å bli en bestselger i år.
SERIE: Den italienske serien til Elena Ferrante har slått godt an, og nå har den fjerde og siste boken kommet i butikk.
LOKALT: Det kommer flere lokale bøker i høst, og Asbjørn Jaklins «Brent jord 1944-1945» er ei bok som kommer til å selge godt, mener bokhandlerne.