Prislappen på krematoriet og det livssynsnøytrale seremonirommet er på 87 millioner kroner.

For å muligens spare penger, har et mindretall i formannskapet foreslått at krematoriet og seremonirommet skal driftes av Tromsø kirkelig fellesråd.

Les også: Human-Etisk Forbund vil nekte Kirken å drifte det nye krematoriet (iTromsø Pluss)

– Prinsipiell kortslutning

Venstres Jonas Stein er langt fra imponert over ideen om å la kirkelig fellesråd ta seg av driften.

– Kommunen gjorde for to år siden et prinsippvedtak om at det livssynsnøytrale seremonirommet skulle driftes av kommunen, og ikke kirka. Det var en klar beskjed. Kommunen har historisk sett finansiert alle kirkene i Tromsø, og da skulle det bare mangle at vi får et tilbud for folk med andre livssyn, og at det er kommunen som drifter tilbudet.

Les debattinnlegget: «Livssynsåpne seremonibygg»

– Hva tenker du om at deler av Ap, Høyre og Frp nå går inn for at det er kirkelig fellesråd som skal ta seg av driften?

– De skjønner ikke, eller viser lite forståelse for, at vi er et pluralistisk samfunn med flere livssyn. Det er en prinsipiell kortslutning. Humanetisk Forbunds høringsuttalelse er helt klar når de sier «et livssynsnøytralt seremonirom og krematorium kan ikke drives av Tromsø kirkelig fellesråd. Selv med de beste hensikter vil selve organisasjonsstrukturen fremstå som diskriminerende»

Både Arbeiderpartiet og Høyre er splittet i saken. Mens ordfører Kristin Røymo (Ap) og varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) mener kristelige fellesråd burde drifte krematoriet, mener Jarle Heitmann (Ap) at det er en kommunal oppgave.

Les også: – Kremasjon har blitt mindre tabubelagt

Prinsippsak

– Jeg har et veldig prinsipielt syn på denne saken, mens andre tydeligvis har et mer pragmatisk og økonomisk syn. Jeg mener det samme som Human-Etisk Forbund sa i høringen, nemlig at uansett hvor godt kirkelig fellesråd drifter og legger til rette for nøytrale livssyn, så er det noen som vil føle seg diskriminert. I et moderne samfunn skal det være et offentlig ansvar å gi de som ikke er kristen et fullgodt alternativ. Alle innbyggere burde kunne markere livets overgangsfaser med verdighet.

Heitmann forteller at han selv har giftet seg humanetisk. Likevel er han bevandret i kirken.

– Jeg har hatt ei barnetro og ei veldig kristen og religiøs mor. Derfor har jeg stor respekt for folk som er religiøse, men man må også ha respekt for dem som ikke er kristne.

Heitmann håper Arbeiderpartiets kandidater får stemme etter egen samvittighet i saken, og ikke «binde» gruppa til å stemme sammen.

– Jeg mener vi burde bli fristilt i Arbeiderpartiet, og ikke binde gruppa. Det er helt uproblematisk å være uenig i Arbeiderpartiet og formannskapet, selv om det ikke er vanlig.

iTromsø kommer tilbake med kommentar fra ordfører Kristin Røymo.

INTERN UENIGHET: Jarle Heitmann (Ap) er enig med Jonas Stein, og stiller seg ikke bak ordfører Kristin Røymo i denne saken. foto: Marius Fiskum, Tromsø kommune