Hvem som oppfant ceviche er ikke lett å bli klok på. Det er hovedsakelig tre land som gjør hevd på opprinnelsen til denne populære og velsmakende fisk- og skalldyrretten.

Ecuador, Chile og Peru mener alle sammen at det er innenfor deres landegrense som retten er født – men også Mexico og Bolivia har egne ceviche (eller sebiche, seviche, cebiche osv.).

Hvem har rett? Ikke godt å si, men de fleste er enige i at retten har mange hundre år på nakken.

Les matspalten: Toskansk kylling (iTromsø Pluss)

SJØMAT: Du kan bruke mange typer sjømat til ceviche. Jeg bruker gjerne skalldyr – her i form av scampireker og kamskjell.

Cocktail og forrett

Ceviche er veldig anvendelig, og kan både serveres som cocktail, som forrett – eller som hovedingrediens i en større salat.

Ceviche lages av fisk og skalldyr, forskjellige grønnsaker, samt ulike aromatiske krydder.

Det som får matretten til skikkelig å rocke er imidlertid appelsin-, lime- og/eller sitronjuice. (Og i noen oppskrifter sågar grapefruktjuice).

Sitrussaften som sjømaten blir marinert i «kaldkoker» fisken og skalldyrene slik at man ikke trenger å bruke varme.

En time i sitrusjuice gjør forslagsvis torsk, laks, flyndre, reker og forskjellige skjell «gjennomkokte» og møre.

Avokado, chili, ulike typer løk, tomat og eksempelvis mais fyller ut den lekre sjømaten.

Les også: Se bildeserie fra Smakfestivalen

BLANDES: Sjømaten og grønnsakene/frukten blandes godt i en skål.

Skalldyr-ceviche

200 g rå scampireker

200 g rå kamskjell

2 modne avokado

2 tomater

1 rødløk

100 g sukkererter

2 røde chili

1 bunt vårløk

1/2 dl koriander

(2 fedd hvitløk)

2,5 dl limejuice (3-4 lime)

2,5 dl appelsinjuice

3 ss olje

«KOKEVANN»: Rikelige mengder lime- og appelsinjuice «kaldkoker» fisk og skalldyr slik at du ikke trenger å bruke varme.

Slik gjør du

Del scampirekene i tre og skjær kamskjellene i skiver. Del avokado og sukkererter i terninger. finhakk rødløken og skjær chili (og ev. hvitløk) i tynne skiver.

Del tomaten, fjern frøene i midten og hakk resten grovt. Strimle stilkene til korianderen (spar bladene) samt vårløk.

Bland alt sammen i en bolle, risle over oljen og rør rundt. Eventuelt kan du strø over bitte litt salt

Press lime og appelsin og hell juicen i bollen og pass på at den dekker alle ingredienser godt.

Sett bollen i kjøleskapet og la stå i minst en halvtime. Cevichen er ferdig når fisken er «gjennomkokt» – så ta en smakebit før servering.

Øs opp cevichen i pene serveringsskåler eller cocktailglass. Strø over korianderblader og eventuelt ytterligere litt finhakket chili. Et par nachochips passer godt til.

Dette er en «grunnoppskrift» på ceviche, og kamskjell og scampi kan byttes ut med annen type sjømat. Kveite, torsk, laks og sei passer meget bra til «sitruskoking».

I glassene passer lyst øl eller rosévin. Om du vil være skikkelig søramerikansk serverer du drinken Pisco Sour.

Ikke glem dessert: Sursøt dessert-drøm (iTromsø Pluss)

Disfrute de su comida!