Strandveien: Prosjektet Sjøkanten Senter, med boliger og næringsbygg ytterst på Lanes, har møtt på mye kvist. Først var kommunen misfornøyd med den runde formen på boligblokken, så tegnet arkitekten den om til et firkantet tårn på tolv etasjer, men da var høyden problemet. Nylig sendte arkitekten inn et nytt planforslag.

AVVIST: Her er en av forslagene kommunen har avvist. Illustrasjon: CODE: Arkitektur AS

Finansierer sjøpark

– Vi ønsker at reguleringsplanen blir behandlet og lagt ut til offentlig ettersyn. Vårt bygningsvolum i kvadratmeter er i henhold til avklaringer med Tromsø kommunen. Vi mener at det er viktig at dette volumet ikke smøres utover vårt tomteareal med lavbebyggelse som vil gi dårligere utomhusområder. Vi har holdt på i ti år og jeg håper vi nå kommer til enighet med kommunen, sier daglig leder Pål Berg i Berg Eiendomsutvikling.

Berg er forslagsstiller og grunneier for det 19 måls store området på Lanesodden. Her planlegges det 7.200 kvadratmeter bolig (70 boenheter) og 7.800 kvadratmeter næringsarealer, i tillegg skal det legges til rette for sjøpark, vei, fortau, gatetun og gang- og sykkelsti.

– Vi venter på tilbakemelding på det vi har sendt inn. Jeg håper ikke vi får et standardskriv hvor planene avvises av Byutvikling, men at de åpner for et møte hvor vi kan bli enige. Hvis enighet ikke oppnås, er det viktig at den politiske ledelsen er aktiv med på å få landet reguleringene slik at bydelen får infrastrukturen fra Sydspissen til Tromsø sentrum på plass. Vi legger opp til en miks av næringsareal og boliger, med variert arkitektur. Det er traurig for området dersom det fortsatt bare blir industri, som området er regulert til. Vårt prosjekt er med på å finansiere sjøparken på 13.000 kvadratmeter i Lanesbukta, sammen med Barlindhaug, Norgesgruppen og en annen aktør. Spleiselaget vil knytte sammen Sydspissen, Lanesbukta og sentrum med en promenade, som det er på tide vi får på plass, sier Berg.

"FREMMEDELEMENT": Dette runde boligtårnet omtalte byutvikling som "et fremmedelement". Illustrasjon: CODE: Arkitektur AS

Vant arkitekturpris

Det er arkitektkontoret CODE: Arkitektur AS som har tegnet de ulike utbyggingsforslagene som har blitt forkastet av kommuneadministrasjonen. 13. oktober vant de for øvrig Oslo bys arkitekturpris 2016 for Ullevål tårn, sammen med Dronninga Landskap som sto for uteanlegget.

– Jeg mener de har gjort et godt arkitektonisk arbeid for oss, og det er på tide at vi får prosjekt vårt på plass, sier Pål Berg.

I det nyeste planforslaget stiller arkitektkontoret seg uforstående til kommunens innvendinger. I motsetning til kommunen mener de planene gir mye tilbake til omgivelsene og viser blant annet til opparbeiding av gang- og sykkelvei som binder sammen området nord og sør for Lanesodden, offentlig tilgjengelig nes i sjøparken, overgang til boligbebyggelsen på nordsiden med beplanting, fortau og avgrenset kjørefelt, samt gatetun.

Bærekraftig byutvikling

I tillegg mener CODE: Arkitektur at de legger til rette for en arkitektur som kan utvikle området, og Tromsø som et sted for nytenkende og attraktiv arkitektur.

– I den gjeldende ideen om hva som er bærekraftig byutvikling er det å fortette innenfor eksiterende infrastruktur kanskje det aller viktigste tiltaket. Et annet viktig tiltak er å styrke kollektivtrafikk og legge til rette for at folk kan la bilen stå. Økt boligtetthet og flere arbeidsplasser i et område gir grunnlag for utvidet kollektivtrafikk. Trygge og lett tilgjengelige gang- og sykkelruter får folk til å bruke mindre bil. Planforslaget gir et svar på bærekraftig byutvikling, konkluderer arkitekten i planforslaget.