Ett klassetrinn skilte Mia Blakstad (23) og Selma Skov Høye (24) på Sommerlyst. Begge var også aktiv sammen i Natur og Ungdoms lokallag i Tromsø, og har en interesse for U-landsproblematikk. Nå studerer begge ved to av verdens aller beste universitet – University of Cambridge og Harvard University.

Begge tromsøkvinnene er to av 21 studenter som har blitt tildelt det prestisjetunge elitestipend til Aker Scholarship, som innebærer full dekning av skolepenger, samt levekostnader.

HARVARD: Da Mia Blakstad var yngre syntes hun det var flaut å være god på skolen. Nå studerer hun ved Harvard.

17 år lang drøm

Mia Blakstad studerer Nutritional Science ved Harvard, som har huset amerikanske presidenter som John F. Kennedy og Barack Obama, i tillegg til IT-guru Bill Gates. I en lesesal på Harvard logger Blakstad seg inn på Skype, og forteller om veien fra hjemmelekser på Sommerlyst til leseplassen hun nå sitter på.

– Jeg har drømt om å studere ved Harvard siden jeg var seks år gammel. Da reiste jeg mye rundt i verden med mamma, og opplevde fattigdom i u-land. Jeg slet med å begripe hvordan det kunne være så mye fattigdom i verden, mens vi hadde det så godt. Da jeg spurte mamma hva jeg kunne gjøre var svaret at «det er ikke så mye du kan gjøre nå. Men om du jobber hardt og studerer godt, kan du gjøre en forskjell når du blir eldre».

Dette sier jentenes rektor: – Det er fantastisk. De kan få til hva de vil

Den da seks år gamle jenta spurte moren hva som var verdens beste universitet.

«Jeg vet ikke, Harvard, kanskje», svarte hun.

– Siden da har jeg drømt om å komme inn på Harvard, og jobbet målrettet mot drømmen, sier hun før Skype-linjen blir brutt.

Blakstad kommer opprinnelig fra Kristiansand, men flyttet til Tromsø i ung alder. Her gikk hun på barneskole, ungdomsskole og tok første året på Tromsdalen VGS før hun flyttet tilbake til Kristiansand for å gå på den engelskspråklige IB-linjen (International Baccalaureate). Etter videregående dro hun rett til USA for å studere.

Inspirasjon

Når internettilkoblingen er tilbake fortsetter hun:

– Jeg hadde lyst på et eventyr!

Blakstad var sulten etter opplevelser. For å oppleve et annerledes utdanningsløp måtte hun velge bort en trygg og gratis utdanning i Norge, og reise til utlandet.

– Mamma gikk også på college i USA, så det følte naturlig å gjøre det samme selv. Hun har vært min største inspirasjon, og jeg har tatt mange av mine verdier om viktigheten av utdanning og global etikk og rettferdige samfunn fra henne. Samtidig så har jeg hatt noen fremragende lærere i løpet av oppveksten, som har hatt lidenskap for fagene sine og for å lære bort. Jeg er også umåtelig takknemlig til Aker Scholarship som har gjort denne drømmen mulig å oppnå.

Natur OG UNGDOM: Mia Blakstad (i midten) her på et aktivitetskurs med Natur og Ungdom i 2008, da hun gikk i niendeklasse på Sommerlyst.

– Finn din lidenskap

23-åringen begynte egentlig på et utdanningsløp i USA for å bli lege, men endret retning da hun lærte mer om global ernæringsvitenskap.

– I USA er det veldig åpent for å endre studieløp underveis. Planen min var å jobbe for «Leger uten grenser», men jeg følte jeg kunne gjøre en større forskjell i verden med å fordype meg innenfor ernæringsvitenskap. Da kan man påvirke helsepolitikkutvikling på et internasjonalt plan.

Hun mener det er lettere å jobbe hardt om man finner noe man brenner for.

– Jeg tenker mye på et råd jeg selv har fått, nemlig å finne en jobb eller et studie du er lidenskapelig opptatt av. Jeg visste ikke hvor sant det var. Det kommer til å være dager det er vanskelig å komme seg ut av senga, men brenner man for noe så kommer man seg opp, selv på de dagene man egentlig bare vil være hjemme. For min del så har jeg funnet en drivkraft i meg selv ved å jobbe med og studere global helse.

Vanskelig å være ungdom

Selv om Blakstad har oppnådd drømmen sin, forteller hun at man må være innstilt på å gå noen smeller.

– Det er vanskelig å være ungdom. Alle på ungdomsskolen er livredd for å være annerledes, og jeg husker jeg synes det var flaut og ubehagelig å være flink på skolen. Da hjelper det ikke mye der og da at de voksne sier det vil lønne seg når man blir eldre, selv om det stemmer.

Selv om hun studerer side om side med toppstudenter fra hele verden, kjenner hun på usikkerhet, akkurat som alle andre studenter.

– Hver gang jeg har begynt på ei ny linje har jeg tenkt «jeg passer ikke inn, jeg får ikke til, alle andre skjønner alt mye bedre meg, jeg har nådd toppen av hva jeg kan komme til å beherske». Men så er det bare å brette opp ermene og ta utfordringene som de kommer. Kan man ikke gjøre noe med et problem akkurat nå, så løser det ikke noe å tenke på det akkurat nå. Jeg pleier å stole på at den fremtidige Mia kan håndtere det, for det har hun gjort så langt. Så det har vært like mye fiasko som suksess for å komme dit jeg er i dag.

FØRSTE SKOLEDAG: Her er Selma Skov Høye på sin første skoledag på Bjerkaker barneskole. Under 18 år senere studerer hun ved Cambridge.

Selma: – Kom deg opp og ut i verden!

Det må ha vært noen gylne årganger på Sommerlyst skole. I klassetrinnet over Mia Blakstad gikk nemlig Selma Skov Høye. Hun har nylig begynt på master i utviklingsstudier på University of Cambridge, også kjent som et av verdens mest prestisjetunge universiteter.

– Det er litt uvirkelig å begynne på masteren her, sier Selma.

Når hun går rundt i byen og ser på de store bygningene til universitetet, bygninger som er flere hundre år gamle, så blir det virkelige for henne.

– Det er kult å kjenne på at det ikke bare ble med planen, men at jeg faktisk kom meg hele veien til Cambridge, sier hun.

Veien dit har innebåret utveksling, studier i utlandet og internships.

– Jeg har brukt hver sjanse jeg har fått til å dra ut i verden, forteller 24-åringen.

Hun tok videregående skole over fire år, fordi hun brukte et ekstra år som utvekslingsstudent i Frankrike. Etter skolegang på Kongsbakken ble det en bachelor i København, med en ny runde utveksling, denne gangen til Cape Town i Sør-Afrika.

Å flytte til et annet land i ung alder gjorde noe med Høye.

– Jeg skjønte at det ikke er så farlig som det kanskje virket, samtidig som jeg utfordret meg selv ved å gå på en skole der jeg ikke var komfortabel med språket med en gang.

Anbefaler internships

Høye fikk også et internship i konsulentfirmaet Voluntas da hun studerte i Danmark. Der jobbet hun med prosjekt i utviklingsland for både offentlig og privat sektor.

– Jeg kan virkelig anbefale internships. Det er en god måte å prøve seg i en jobb for en begrenset periode og teste hvordan det er å jobbe for en type arbeidsgiver. Da får man litt bedre oversikt over hva man faktisk har lyst til å gjøre.

Likevel er hun kritisk til en utvikling hvor internships brukes av arbeidsgivere som en måte å få billig arbeidskraft.

– Det er større tradisjon i Danmark for internships, og det er noe jeg vil oppfordre norske studenter å prøve seg på. Samtidig må man være klar på at det ikke skal gå på bekostning av studiene. Når man studerer skal man fokusere på studiene og sette pris på muligheten vi har til gratis utdannelse, ikke bare å ta masse fag for å bestå.

AKER-SAMLING: Både Mia Blakstad (til venstre) og Selma Skov Høye (til høyre) har fått tildelt Aker Scholarships stipend. Her er de sammen på en samling for alle stipendiatene.

Søknadsprosess

Høye forteller om en krevende søknadsprosess for å komme inn på Cambridge, med lange skjemaer, motivasjonsbrev og akademiske anbefalingsbrev. Til sammen brukte hun nesten to måneder på søknadsprosessen.

– Det er kanskje litt klisjé, men den som intet våger, intet vinner. Jeg tapte ingenting på å søke, men hadde mye å vinne. Bare fordi man ikke tror man klarer noe, betyr ikke det at man ikke burde prøve. Jeg hadde fått tildelt stipendet av Aker Scholarship før jeg kom inn på Cambridge, så jeg fikk hjelp av dem i søknadsprosessen.

Langt fra verden

Hun roser det engasjerte og internasjonale miljøet blant unge i Tromsø.

– Miljøet på Sommerlyst og Kongsbakken er preget av at elevene er engasjert i verden, til tross for at vi ligger så langt fra den.

Høye og Blakstad har begge bakgrunn fra Natur og Ungdom, som står sterkt i Tromsø. Høye var også med i European Youth Parliament og reiste ut i Europa da hun gikk på Kongsbakken.

– Jeg vet ikke om Tromsø er bedre og har flere muligheter for engasjerte ungdom enn andre byer, men det kan jo se sånn ut. Det er bare å gripe sjansen for å komme seg opp og ut i verden!

HARVARD: Da Mia Blakstad var yngre syntes hun det var flaut å være god på skolen. Nå studerer hun ved Harvard. Foto: Privat
Natur OG UNGDOM: Mia Blakstad (i midten) her på et aktivitetskurs med Natur og Ungdom i 2008, da hun gikk i niendeklasse på Sommerlyst. Foto: Privat
FØRSTE SKOLEDAG: Her er Selma Skov Høye på sin første skoledag på Bjerkaker barneskole. Under 18 år senere studerer hun ved Cambridge. Foto: Privat
AKER-SAMLING: Både Mia Blakstad (til venstre) og Selma Skov Høye (til høyre) har fått tildelt Aker Scholarships stipend. Her er de sammen på en samling for alle stipendiatene. Foto: Kim Ramberghaug for Aker Scholarship
HARVARD: Da Mia Blakstad var yngre syntes hun det var flaut å være god på skolen. Nå studerer hun ved Harvard. Foto: Privat