På 80-tallet flommet byens aviser over av sinte leserinnlegg mot gamle rønner som våre lesere helst så revet og fjernet. Bevaringsviljen var ikke akkurat på topp i folkeopinionen.

Heldigvis for oss var den større hos tromsøbedriften J.M. Hansen som eide ærverdige Storgata 54.

Opprinnelig stil

Der slet de også med folkeopinionen som i dette tilfellet gikk i motsatt retning. Her ville den at bygget burde rives, materialene restaureres og bygget gjenoppføres i original stil.

– Dette anså vi som helt urealistisk. Materialene var rett og slett for dårlige. Det vi har satset på er å gå tilbake til den opprinnelige stilen. Huset ble bygd i 1870-årene, men har siden da gått gjennom mange endringer. Vi skal tilbake til det eldste, sa Odd Erik Hansen, disponent i J.M. Hansen til Bladet Tromsøs Merethe Ekanger den 31. mai 1985.

Gammelt bygg

Ifølge Einar Dahl går byggets historie enda lenger tilbake enn 1870 og må ha stått der allerede i 1826 da kjøpmann Morten Fochsen overtok det fra bødker Gregorius Fredriksens dødsbo. Det første målebrevet går faktisk tilbake til 1818.

Skipper Morten Fochsen kom til Tromsø i 1820, visstnok fra Sandtorg utenfor Harstad, men tok borgerskap her i byen som kjøpmann fra 1824. Sammen med broren Andreas drev han handel, men sto for alene for driften etter 1838 fram til han forlot byen i 1866.

Siden da har lokalene huset to gullsmeder (Friis og Dalbye), Tromsø provianteringsråd, Lehnes kolonialforretning, Søstrene Wicklunds «mode- og blomsterforretning» (sammen med moren Hanna Wicklund eide de også nabogården, Storgata 56), Holms Fotomagasin og tekstilforretning. En stund kunne man også få seg et karbad her.

Bedre standard

Men 3. juni 1985 begynte altså rivinga av den opprinnelige gården som etter hvert hadde blitt både morken og skeiv.

– De gamle utskjæringene har vi bevart, så fasaden vil bli som nå. Eneste forskjellen er at vi nå bygger kjeller og at materialene er av en slik standard at huset vil holde i mange, mange år, forklarte Hansen.

LES OGSÅ: «Sølvskeia» i Eidkjosen (for abonnenter)

Dette arbeidet var i 1985 anslått til 2.5 millioner kroner.

Kilder: Einar Dahl på Lokalhistoriewiki.no

Les flere bybildet her.