Etter å ha møtt mye motbør for nybygget på Kvaløyveien 156 håper utbygger Pål Berg folk endrer oppfatning nå som stillasene er fjernet og de første leietakerne snart flytter inn.

Tilpasset fremtiden

Fortsatt jobber det mange håndverkere for fullt både utvendig og innvendig for å bli ferdige, men allerede i begynnelsen av desember åpner byens største Kiwi-butikk i første etasje. Med sine 2.200 kvadratmeter blir den ifølge Berg like stor som Coop Extra på Strandveien.

LES OGSÅ: Kampen om byen - og friarealene

1. mars neste år skal Multiconsult med 130 kompetansearbeidsplasser innta hele hovedbygget. De legger beslag på alle kontorene og møterommene i fire etasjer og hele underetasjen.

– Vi har omdannet et gammelt industriområde og tilpasset det fremtiden, etter politikernes ønske. Vi kunne bygget et like langt industribygg, slik den tidligere reguleringsplanen åpnet for, men det ønsket vi ikke, sier Berg.

Han er daglig leder i Imera AS som eier tomta og har investert 180 millioner i det kombinerte kontor- og butikkbygget som ligger langs Kvaløyveien. Bølgene gikk høyt i sommer om det Nordlys karakteriserte som «monsterbygget».

Ingen overraskelse

– Nordlys var en aktiv part i å fremme en ensidig vinkling av saken. Det har ikke vært interesse for å se positive sider med prosjektet., som for eksempel å fjerne industri fra området, få tilfredsstillende butikkdekning, etablering av sjøpark og gode arbeidsforhold til byens største konsulentbedrift innen ingeniørtjenester. Kritikerne snakket om en byggeplass, og et bygg som ikke var ferdig. Med stillasene så det jo ut som åtte etasjer, først nå kan man se hvordan det blir, sier Berg.

Sjefredaktør Helge Nitteberg i Nordlys mener de bare har gjort jobben som mediehus, etter at folk flest reagerte på bygget.

– Jeg bestrider at vi har vært ensidige eller hatt noen agenda, vi har prøvd å speile det alle har sett som har gått eller kjørt forbi. Det er en sak med offentlig interesse som har vært politisk behandlet og berører enkeltmenneskers dagligliv. Vi har laget en balansert fremstilling med kritisk, undersøkende journalistikk, så er det opp til andre å bedømme om vi har lyktes, sier Nitteberg.

Ingen hemmelighet

Pål Berg mener verken utbygger Vangberg boligutvikling eller de som kjøpte bolig av dem på andre siden av Kvaløyveien burde være overrasket over hvor stort bygget er blitt.

– Dette bygget har vært klart lenge, og at det skulle komme som en overraskelse, er utrolig. Dersom de var overrasket over størrelsen har de ikke gjort jobben sin. Det har ikke vært noen hemmelighet om hva som ville komme.

Daglig leder Reidar Flemming Olsen i Vangberg boligutvikling viser til de flere hundre tromsøværingene som skrev på Facebook fordi de var overrasket over størrelsen.

– Det er Pål Berg sin mening, men kommunaldirektør Øystein Nermo hadde ikke forstått tegningene, mange politikere sto også fram og angret på at de hadde stemt for dette prosjektet. Det har altså overrasket alle, sier Olsen.

Skreddersydd bygg

Berg er stolt over at storkonsernet Multiconsult valgte Imera sitt prosjekt i konkurranse med andre. Han mener det er viktig å skaffe gode lokaler av høy kvalitet og høy energiklasse.

– For dem som skal jobbe i Tromsø betyr det mye, og vi ser det etterspørres av bedrifter. Det blir et energiklasse A-bygg, tilnærmet passivhusstandard. Det er et skreddersydd bygg for Multiconsult og deres behov. Flere ville tilby dem bygg, men de valgte dette som det beste for dem, sier Berg.

LES OGSÅ: «Vi vil ikke ha flere monsterbygg!»

Kontorlokalene er delt opp med halvparten cellekontorer og halvparten landskap, i tillegg til kantine og et titalls møterom. I underetasjen kan vogntog kjøre rett inn med borerigg for service, det er oppstillingsplass for båter, laboratorier for analyse av jordprøver, bil og sykkelparkering.

– Det er ideelt for Multiconsult fordi de får samlet alt på ett sted. Hele underetasjen er skjult fordi den ligger under bakken.

Galt om størrelse

Berg mener diskusjonen om størrelsen på bygget kom skjevt ut fordi kritikerne hevdet at det var på 13.000 kvadratmeter. Det inkluderer det slitne nabobygget på sørsiden og all utendørsparkering.

– Det fremstilles som om bygget er på 13.000 kvadratmeter, mens det i realiteten bare er mellom 7.000 og 8.000 kvadratmeter. Politikerne sa det var nå vi hadde sjansen til å ta grep for å snu utviklingen i området. Vi fikk klare beskjed fra administrasjonen om at boliger her ikke var aktuelt. I 2009–2010 var spørsmålet om omdanning fra industri til kontor og forretning oppe som sak i byutviklingskomiteen. På dette møtet ble det vedtatt at området fortsatt skulle forbli et industriområde. Jeg er glad politikerne tok grep i ettertid, jeg er ikke tvil om at det var rett. Alternativet var industribygg og industriområde helt ned til sjøkanten, det ville vært negativt for omgivelsene.

Godkjent høyde

For et par uker siden ble det reist spørsmål om høyden etter at dronemålinger viste at bygget var inntil to meter for høyt. Nå foreligger rapporten etter at kommunen ba om tilsyn i form av uavhengig kontroll med byggets høyde.

– Alt er innenfor, slår Berg fast.

Ifølge kontrollmålingen er gesimshøyden innenfor det godkjente tiltaket på +25,56 meter, mens oppbyggingen av taket for tekniske installasjoner har en største høyde på +27,56 meter over havet, også det innenfor det godkjente tiltaket.

– Byggets høyder er innenfor det som fremkommer i tillatelse til tiltak. Tilsyn med høyde varslet i brev av 05.10. 2016 avsluttes med denne rapporten, konkluderer byggesakssjef Laila Falck.

Utbyggeren tror folk flest blir fornøyd med nybygget, og når parkområdet på nedsiden blir fikset.

– Jeg tror folk blir glade for at de kan komme hit og handle mat, og at de slipper et svært industribygg. Når parken blir ferdig kan de komme hit og kose seg og grille. Vi skal lage en gang- og sykkelvei som går fra Kvaløyveien og nedfor bygget, sier Pål Berg.