Da Bladet Tromsø fulgte opp filmen «Soga om Eirik Viking», vel et halvt år etter at vi skrev om premièren i november 1989, hadde ikke TosArr merket den store effekten verken i form av fysiske turistbesøk eller henvendelser.

Satt på kartet

– Det går ikke an å måle verdien av en slik film for Tromsø. Men jeg tror nok filmen har satt Tromsø på kartet, sa byselger Kurt Knudtsen i TosArr til Bladet Tromsø 6. juli 1990.

Den dag i dag merker vi lite til vikingturister, men så var det jo tross alt ikke så mye av scenene som ble spilt inn i Grøtfjord som faktisk havnet på filmlerretet. Én ukes intensiv filming ble bare til noen minutter på lerretet, og noen av de lokale «filmstjernene», som Bjørn Steinar Johansen og Viggo Strandmo slet med å få øye på seg selv.

– Bare en gang fikk jeg et glimt av meg sjøl i båten, kommenterte Johansen da Bladet Tromsø intervjuet ham og Strandmo før premièren i 1989.

Tilfeldighet

At det i det hele tatt ble filminnspilling i Grøtfjord, kom til mer eller mindre ved en tilfeldighet. Øverst på lista sto først Oksfjorden, men denne viste seg vanskelig tilgjengelig for hele filmcrewet. På vei sørover mellomlandet de i Tromsø.

– Mens vi ventet på flyet til Bodø, viste vi en drosjesjåfør bilder av Oksfjorden og spurte om han kunne vise oss et lignende sted. Han tok oss med til Grøtfjorden, og det var akkurat det stedet som passet til filmen vår, sa Terry Jones til Bladet Tromsø 27. januar 1989, rett før innspillingen tok til.

Kastet stol

Da hadde de alliert seg med flere tromsøværinger som bisto den walisiske regissøren med sin sjette film. Bak kameraet bisto Jørn Berger Nyvoll og Esben Holm med sitt produksjonsselskap Lokomotiv AS, mens Børre Sørdahl, da i TosArr, sørget for alt fra statister via snøscootere til snekkere som bygde opp en vikingby som filmfolkene kunne tenne på.

Eneste skår i gleden måtte være at John Cleese, som spilte filmens skurk Halvdan Svarte, ikke kom til byen.

– Jeg var ikke klar over at Halvdan Svarte var en av de store kongene i Norge. Det hendte at vi kranglet ja, men det hendte bare én gang at jeg kastet stolen etter ham, sa Terry Jones om sin mangeårige Monty Python-kollega.

Terry Jones ble nylig diagnostisert med en alvorlig form for demens som påvirker hans evne til å kommunisere.

Etter «Soga om Eirik Viking» meldte flere filmselskap interesse for å filme inn i Tromsø og omegn, men det har som vi vet, aldri blitt en millionindustri for byen vår.

Brukeren MusicFromTromso har laget denne videoen med stillbilder fra produksjonen med navn på tromsøværinger som deltok i innspillinga.