- Man kan si at jeg har hatt et kraftig oppsving i høst, sier 14-åringen til iTromsø etter seks dager i København som ga fire nye seire og like mange tap på ni kamper mot sterk motstand - og en rating på 2.380 poeng.

Desidert høyest i hans aldersgruppe i Norge.

Forbløffende

De varierende resultatene til Tor Fredrik Kaasen i år har forbløffet norske sjakkeksperter.

I sommer falt ratingen til fra 2229 til 1927 - med 302 poeng - etter en rekke overraskende tap.

"En nedtur som etter alt å dømme er uten sidestykke blant norske sjakktalenter," skrev sjakkekspert Tarjei S. Svensen på MattogPatt.no.

Men det var i anledning oppturen, da Kaasen med glitrende resultater under Oslo Chess Festival fikk sitt første IM-napp (international master) med sterkt spill.

Tromsøgutten er den tredje yngste i norgeshistorien som har fått et slikt napp, kun eldre enn Magnus Carlsen (12 år) og Aryan Tari (13 år).

"14-åringen er med sitt ratingtall på 1944 trolig den lavest ratede norske spilleren som noen gang har tatt IM-napp," skrev samme Svensen.

Best mot de beste

Tor Fredrik Kaasen har en enkel forklaring på hvorfor kurven har pekt så kraftig oppover den siste tiden.

- Det handler om at i sommer så spilte jeg mye mot dårligere motstandere. Da klarer man ikke å tenke like godt. Jeg stresser om at jeg må vinne, forklarer den reflekterte unggutten.

- Så, etter mange tap hadde jeg lav rating. I det siste har jeg kun møtt høyere ratede spillere, og har spilt bedre, fortsetter han.

Pappa Einar Kaasen påpeker at familiens flytting sørover til Oslo i løpet av sommeren kan ha påvirket sjakkspillet en periode også.

- Tor Fredrik liker best å spille mot gode spillere. Jeg tror at han på en måte får utfordret sjakken sin og sin sjakkforståelse mot gode spillere. Han liker utfordringer, sier pappa Kaasen.

Fotball som hobby

Etter flyttingen til Oslo har Tor Fredrik Kaasen også begynt med fotballspilling i Stabæk.

- Det er på et breddelag. Fotball er bare en hobby. Det er sjakk jeg vil satse på, sier unggutten.

Og tross flyttingen, har han ikke meldt overgang innen sjakken.

- Jeg spiller for Tromsø Sjakklubb. Det har jeg tenkt å fortsette med, sier den lovende sjakkspilleren.