Selskapet har i 29 år drevet hvalsafari fra Andenes i Vesterålen. Nå har rigger de seg til for å drive safari med utgangspunkt i fjordene rundt Tromsø.

– Turistene får hvalgaranti på turen. Dersom de ikke ser en hval, får de booket en ny tur eller pengene tilbake, sier Daniele Zanoni, markedssjef i Hvalsafari AS, vel vitende om at sjansen for at dét skjer er tilnærmet null.

– Vi har faktisk en treffprosent på 99,2 om sommeren og 100 på vinteren. Fartøyene våre er utstyrt med hydrofoner. Dessuten har vi lang erfaring i å lete etter hval, sier Zanoni.

Les også: Nå er disse tilbake i fjorden

Tunge aktører

Det er ikke hvem som helst som er oppført på eiersiden i Hvalsafari AS. 20 prosent tilhører Norlandia-konsernet, og styreleder i Hvalsafari er den ikke ukjente forretningsmannen Benn Eidissen.

– Jeg har hørt noen rykter, og sett video på nettet av useriøse aktører som driver hvalsafari i Tromsø. Blant annet tok noen med turister ut i kajakk, to meter fra en knølhval. Andre hopper i havet mens hvalen spiser. Som mange spiser den opp fra dypet med kjeften åpen. Slikt er potensielle ulykker som kan ramme hele hvalsafarinæringen, sier Zanoni, og legger til:

– Vi håper å kunne tilføre profesjonalitet til næringa i Tromsø.

Les også: Tromsø-fotograf fikk tre bilder premiert i «naturfotografenes Oscar»

Hvalsafari AS har leid inn båten

– Dere regner kanskje også med å tjene noen penger?

– Jeg er optimist. Vi har et godt samarbeid med eieren av båten MS ”Billefjord”. Fartøyet har en kapasitet på 95 passasjerer, men vi setter et tak på rundt 65. Årsaken er at gjestene skal kunne bevege seg friere fra side til side. Spekkhogger og knølhval beveger seg mye når de jakter, sier Zanoni.

Han har ståltro på selskapets satsing på informasjon og foredrag om hvalens adferd og biologi, bedriftens regler og retningslinjer, samt garantien for å se hval. De merker etterspørselen fra aktører i næringen.

– Vi kan lage pakker for turistene, og vi samarbeider med lokale aktører som Tromsø Safari og Tromsø Villmarkssenter.

OPTIMIST: Daniele Zanoni, markedsansvarlig i Hvalsafari AS. Foto: Frank Kræmer
STYRELEDER: Medeier og styreleder er forretningsmannen Benn Eidissen. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen / iTromsø