I mai 2016 fikk Tromsø brann og redning vite at de hadde fått en splitter ny brannbil fra Gjensidigestiftelsen. De skulle gi bort i alt 37 brannbiler til en samlet verdi av 190 millioner kroner, noe som er en del av «Det store brannløftet».

Bilen som skulle til Tromsø, er av det de betegner som «fremskutt enhet». Den er liten og rask, og skal komme seg fram der de større kjøretøyene kan få problemer. Brannsjef i Tromsø brann og redning, Øystein Solstad, forklarer at det er en «first responder», som brukes før hovedstyrken ankommer brannstedet. I tillegg er bilen tilrettelagt med høytrykksslukker, frigjøringsverktøy, hjertestarter, stige, håndslukkingsapparat og varmesøkende kamera.

For tung

Gavepakken, som Tromsø brann og redning hentet i september, så ut til å ha alt. Det er bare et problem. Med det tunge utstyret, så overskrider det tillatt totalvekt for bilen.

– Det er ikke snakk om mye overvekt, men den er for tung med utstyret. Vi har vært i kontakt med leverandøren som skal løse problemet for oss, sier brannsjef i Tromsø brann og redning, Øystein Solstad.

Vektproblemet ble allerede oppdaget da de hentet bilen i Oslo.

– Vi lastet utstyret i bilen, tok den på vekta og sjekket. Vi oppdaget da at den var for tung. Leverandøren var ikke klar over det før vi gjorde dem oppmerksom på det. Det har nok godt til fort i svingene, sier han.

– Kommer til å få nytte av den

Bilen kan for øyeblikket ikke brukes til det formålet den var beregnet for, og er fraktet tilbake til Oslo.

– Løsningen kan være at vi må bytte noe av det tunge utstyret med noe lettere. Det er ikke vi som bestemmer, sier Solstad.

Han regner med at problematikken vil være løst når året er omme.

– Vi har god dialog med Gjensidigestiftelsen. Vi er kjempeglad for at vi har fått en slik bil, og vi forventer at den blir fikset. Vi kommer til å få god nytte av den i fremtiden, understreker Solstad.

En av fire biler

Dag Botnen, prosjektleder for «Det store brannløftet», opplyser at Tromsø-bilen er en av fire biler som skal justeres. Han forteller at de ikke hadde hatt bilene på vekta før overleveringen, men gikk ut fra tallene fra leverandøren.

– Dette er noe som lett lar seg løse, og det skal løses. Den ene bilen tar de inn nå. Når den er godkjent, tar de inn de tre neste, sier Botnen.

LES OGSÅ: Håkon (4) fikk møte brannheltene

Han forteller at det dreier seg om totalt 100 kilo overvekt på Tromsø-bilen.

– Vi har med vilje rigget bilen helt opp til vektgrensen, og bilen skal være komplett ved leveranse, sier han.

– Leverandøren er veldig interessert i å levere noe som er bra, og vi som gir gaven vil at den skal være veldig god. Til slutt må mottaker også være fornøyd. Vi har tro på konseptet, og jeg er helt sikkert på at Tromsø vil ha stor glede av den, sier han.

Botnen regner med at bilene vil være fikset innen kort tid.