Vestregata: Det er AT Plan og Arkitektur AS som på vegne av JM Hansen eiendom AS har fremmet forslag til detaljregulering for Vestregata 20/22. I dag benyttes tomta, som ligger vis av vis Heracleum, til parkering.

Les også: Utbygger forventet reaksjoner.

Vil være pådriver

I august vedtok formannskapet at planen legges ut til offentlig ettersyn og høring i seks uker. Nå foreligger de første merknadene. Både Gyllenborg og Prestvannet bydelsråd og Fortidsminneforeningen har innvendinger til høyden.

– Vi stiller oss skeptiske til selve høyden. Det handler om lys- og skyggeforhold. Vi ønsker bedre dokumentasjon på lysforholdene før klokken 10 og etter klokken 15, før prosjektet igangsettes. Bygget må ikke bidra til mer skygge, vi har hensynet til innbyggerne å ta, sier Kristine Lind-Olsen, leder i bydelsrådet.

De er positive til økt boligbygging i sentrum og at parkeringsareal erstattes med bolig og forretning/kontor. Bydelsrådet ønsker å være en pådriver for et godt bomiljø for byens innbyggere, og at prosjektering og oppføring av nybygg i større grad tilpasser seg omkringliggende bebyggelse.

Dårlig erfaring

– Vestregata 20/22 planlegges med en høyde som gjør våre parker og offentlige rom mindre attraktive ved at de blir lagt i skygge, slik som for eksempel Stortorget, skriver bydelsrådet i merknaden.

Bydelsrådet er også opptatt av siktlinjene fra Domkirkeparken til Kongsbakken, som de mener ikke blir ivaretatt. De etterlyser flere lekeareal for barn i sentrum og opprusting av Kongeparken.

Oppgraderingen av Håkon den gamles gate og gatetunet hilses velkommen. Bydelsrådslederen mener høyden på Sentrum Terrasse ikke bør være mal for andre bygg i nabolaget.

– Vi trenger ikke legge lista etter det. Det må være hensiktsmessig for dem som skal bo og bor i området. Vi etterlyser mer informasjon fordi vi har litt dårlig erfaring når det gjelder andre bygg. Et skrekkens eksempel finnes bak på øya, sier Kristine Lind-Olsen.

Feil målestokk

Fortidsminneforeningen er i sine merknader ikke fornøyd med utformingen av bygget. De mener det ikke er tilpasset omgivelsene verken med hensyn til målestokk, materialvalg og karakter.

– Vi mener at bygget gjerne kan utnytte hele tomten, men at man ikke bør overskride høyden til den øvrige bebyggelsen i kvartalet, og at utseende i større grad skal ta hensyn til et viktig kulturminne som Vestregata 24. Å bruke Sentrum terrasse som målestokk er feil. Utbyggingen av Sentrum terrasse bryter med omkringliggende bebyggelse og bør ikke være mal for videre utbygging i sentrum av Tromsø, mener Fortidsminneforeningen.

Når det gjelder siktlinjer, er Fortidsminneforeningen heller ikke fornøyd. De viser til en av byens viktigste siktlinjer; fra Prostneset, langs Domkirkeparken og opp til Kongsbakken videregående skole.

– Det er helt tydelig at siktlinjen til Kongsbakken forsvinner dersom det bygges så høyt som planlagt.