Første forutanelsen om at det er noe skummelt i gjerde fikk iTromsøs reportasjeteam like ved Gyllenborg skole. En liten gruppe skjeletter kom hastende over fotgjengerfeltet på tur sørover.

Samtlige utstyrte med skremmende gevanter og små spann.

– Vi har fått godteri og sjokolade i bøttene, forteller førsteklassingen Richard.

Han og kompisene Georg, Moeezzala, Sigve og Art kunne uten tvil skremme Fanden på flatmark der de kommer snikende med maskene, kappene og monsterhodene på.

Send oss bilde av ditt Halloween-kostyme!

Skumle klovner

– Jeg er skjelett fordi det er ekstra skummelt, sier Richard.

Sigve er mer «kunstnerisk» i sin «Skrik-maske».

– Jeg vet at Skrik er et maleri, men det er også en veldig, veldig skummel film, forteller han.

I Wanny Woldstads vei ser vi noe vi har sett mye av på nettet de siste ukene. En «Killer Clown» på jakt.

Nå er det – heldigvis ikke så skummelt som det kal låte, men spennende er det, lell – forteller vennegjengen Odin, Kevin Lars og David. Sistnevnte er i full klovnmundur, og er i utgangspunktet ikke helt komfortabel med å snakke med avisa.

Flokk med hekser

– Om jeg havner i trøbbel så er det deres feil, sier han før han og kompisene haster videre. Det gjelder nemlig å være de første som ringer på dørene – da er gjerne lettere å få godteri uten å ta til kneperi.

Et lite stykke lenger bort på Fagereng treffer vi en hel skokk med hekser. Venninnene Carla, Mina, Emma, Nora, Ada, Sofie og Mai har nettopp besøkt Bernt Langhaug – og fått påfyll på godteposene.

– Jeg synes det bare er koselig at de kommer. Jeg har selv voksne barn, men jeg synes likevel det er en morsom tradisjon, sier han.

Artig for voksne også

At det er en morsom tradisjon er den voksne søskentrioen Daniel, Arne og Benedikte Alvegård.

Det vites ikke om de bruker ungene som unnskyldning for selv å få kle seg ut til filmmonster – men de er godt sminket og utstyrt med masker der vi møter dem.

– Det har blitt en familietradisjon. Det er artig å være med og få kle seg ut – og barna vil gjerne ha oss med, sier Benedikte.

I år var ungene ekstra frempå for å få voksenselskap.

– De syntes nok at det var litt skummelt etter alle skriveriene om Killer Clowns, sier Arne.

Ifølge de tre er folkene som får utkledde unger på døra generelt positive.

– De fleste er forberedte og har gjort i stand godterier til dem som kommer. De som ikke vil ha besøk de har slukket lyset, sier Daniel.