Det kan virke som noen allerede har tyvstartet julebordsesongen. I helgen ble ni-ti stykker sendt til legevakten for sjekk etter slåsskamp, tre personer ble sendt i drukkenskapsarresten, mens politiet hadde godt over 20 registrerte hendelser i loggen.

– Jeg kan ikke bekrefte at dette er julebordrelaterte hendelser. Vanligvis starter ikke sesongen før andre helga i november, sier Hans Martin Moen, som er leder for ordensavdelingen ved Troms politidistrikt.

«Godfølelsen»

GLATTCELLE: Hans Martin Moen vil helst slippe å se deg i denne gangen under julebordsesongen.

Moen forteller at politiet nå setter inn ekstra bemanning i helgene fremover til godt ut i desember. Dette er nattevakter politiet ikke akkurat ser veldig fram til.

– Det er ikke det at de akkurat gruer seg, men de er innstilt på at det kanskje ikke blir så veldig hyggelig. Folk kan fort være ufine når de drikker, og det er naturligvis mer å gjøre, sier Moen.

Politiet har mange tips og oppfordringer til folk som begir seg ut på julebord, slik at de skal unngå å havne i drukkenskapsarresten eller må betale bøter for ordensforstyrrelser.

– Begrensningen av alkoholinntak er den aller viktigste forholdsregelen du må ta. Du får denne «godstemningen» når du når 0,5-1 i promille. Da er man i godt humør, men når du kommer over den er det andre følelser som settes i sving. Da kan man fort bli aggressiv, sint og deprimert. Dette ser vi ekstra mye i julebordstiden, sier Moen.

Unngå drosjekøene

Ordensavdelingslederens klare råd er altså å gå hjem når man føler at man er full. Og gjerne helst før drosjekøene hoper seg opp.

– Da blir man gjerne stående der full og irritert i køen. Det er ingen god idé. Merker man at man er full bør man komme seg hjem, og ikke minst mentalt forberede seg på å stå i drosjekø.

I tillegg retter Moen også et ansvar til restaurant- og utelivsbransjen, som må passe ekstra godt på overskjenking og folk som er overstadig beruset.

– Men i hovedsak er det hver enkelt person som har ansvar for seg selv. Flere blir funnet sovende ute, og det kan være livsfarlig om man ikke kan ta vare på seg selv og ikke minst hverandre, sier Moen, som forteller at det oftest er menn som er problemet i julebordstiden.

– Jeg har ikke noe belegg for å si det, men tilbakemeldingene er at det er voksne menn. De er ikke vant med å gå på byen så ofte som de yngre. Det er ofte her problemene starter.