Torsdag og fredag markerer hotellet sine 100 første år med lunsj for forretningsforbindelse og jubileumsmiddag for eierne – medlemmene i BUL Tromsø. En av frontfigurene er styreleder Asbjørn Stenvoll. Han har leder driften de siste 25 årene, men har til sammen over 30 år i styret.

Tøffe tak

– På grunn av en sunn økonomi, har styret hatt en enkel jobb. Men ett og annet tungt løft har det også vært. Som da vi skulle investere 70 millioner kroner i den nye hotelldelen i 2008. Fra å stå i kø for å finansiere prosjektet, endte vi opp med kun én bank da pengene skulle på bordet. Alt skylles finanskrisen som slo inn med full tyngde, minnes Stenvold som noen år i forveien hadde kjøpt den gamle bensinstasjonen vegg-i-vegg og dermed fikk rom for utvidelsen.

Første byggetrinn

Imidlertid er det første byggetrinn som voldet hotellet mest hodebry, minnes direktør Tore Pettersen:

– Alt sto ferdig på vårparten i 1969. På grunn av mange usikkerhetsfaktorer, la vi opp til at driften av Kaffistova i Storgata skulle være med å finansiere hotellet – i alle fall i begynnelsen. Men bare to uker etter åpningen, gikk kafeen tapt i bybrannen.

Ny hotellbrann

– Det skapte en krisestemning hvor det var usikkert om hotellet ville overleve. Men da Grand Hotel brant mot slutten av året, kom gjestene løpende til oss, er Pettersen blitt fortalt.

Asbjørn Stenvoll sier at det meste har gått på skinner siden han overtok.

– Vi har kun hatt ett tapsprosjekt – kafeen i Krokensenteret. Der forsvant pengene fortere enn ønsket og driften ble lagt ned.

Unik drift

78-åringen karakteriserer driftsformen av Saga Hotell AS som unik.

– Vi har valgt å ikke skille drift og eiendom. Og selv om det har vært rom for det, har eierne ikke tatt utbytte. Overskuddene er brukt på vedlikehold og satt av til dårligere tider. Så sent som i år er 15 millioner kroner brukt til renovering av fasader og en ny etasje, forteller Pettersen.

Ikke gjenvalg

På spørsmål om hvorfor ikke Asbjørn Stenvoll tar gjenvalg, sier han:

– Hotellet er 100 år og jeg har ledet det i 25. Da er det på tide å slippe andre krefter til.

– Og det blir ikke noe problem å erstatte meg. Vi har en fin kontinuitet i styret med erfarne medlemmer som har lært av hverandre. Alle kjenner rutinene og selskapet godt.

– Dessuten er Tore Pettersen den direktøren som har sittet lengst i sjefsstolen av de åtte hotellet har hatt, konstaterer den avtroppende styrelederen.

jubilerer: Saga-direktør Tore Pettersen og styreleder Asbjørn Stenvoll feirer hotellets 100-årsjubileum. Samtidig takker sistnevnte for seg – etter 25 år som styreleder. Foto: John Strandmo Foto: John Strandmo