Econor er en av de største bygningsentreprenørene i Nord-Norge – og har blant annet hatt ansvar for byggingen av Kystens Hus, Otium, Sommerlyst skole – og er nettopp nå i ferd med å føre opp den nye studentbyen i Dramsveien.

Ifølge organisasjonsmedarbeider i Fellesforbundet, Leif Petter Hansen, er Econor også en av de største innleierne av ansatte bygningsarbeidere.

LES OGSÅ: Tromsøbadet kan bli 109 millioner kroner dyrere

Kanskje så mange som 50

– De har brukt veldig mange innleide bygningsarbeidere på sine prosjekter de siste årene. Per nå antar jeg at det er mellom 30 og 50 innleide ansatte på deres byggeplasser, sier Hansen.

Brorparten av de innleide arbeidertakerne har man hentet fra utleiefirmaet Jobzone.

Overfor iTromsø hevder Fellesforbundet at Econor ikke har lov til å leie inn arbeidskraft fra bemanningsforetak. Selskapet mangler tariffavtale, noe det stilles strenge krav om i arbeidsmiljøloven, ifølge Hansen og leder for Fellesforbundet, Ronny Johansen.

Ifølge Johansen er dette en utbredt problematikk flere steder, men det som er særskilt for Econor er at de verken har tariffavtale eller tillitsvalgte som kan inngå avtale om innleie av arbeidskraft fra bemanningsbyrå

– Det er regulert i lovens paragraf 14:12 at bedrifter som ønsker å leie arbeidskraft fra vikarbyråer må ha tariffavtale, sier Hansen.

Merkelig praksis

Han skjønner at det å droppe tariffavtale kan være attraktivt for en bedrift som Econor ettersom man da slipper unna tariffestede rettigheter som tjenestepensjon og andre goder. Men han skjønner ikke hvordan en så profesjonell aktører som Econor kan tro at man både skal få i pose og sekk.

– De kan ikke både droppe tariffavtale og leie inn arbeidskraft i strid med Arbeidsmiljøloven, sier Hansen.

LES OGSÅ: Norgesgruppen klager på vedtak

Ifølge Hansen er det også svært merkelig at et vikarbyrå som Jobzone ikke har orden i sysakene – og at man er med på et opplegg der kundene ifølge ham bryter Arbeidsmiljøloven på et så viktig punkt.

Uforståelig

– Begge selskapene har godt renomme og godt rykte i byen. De mer eller mindre lever av å leie inn eller ut arbeidskraft – og at man da ikke oppfyller lovens bokstav er intet mindre enn uforståelig, sier han.

Fellesforbundet har prøvd å få Econor til å rette opp i saken, men i drøftingsmøtene har selskapet tilbakevist at man bevisst eller ubevisst bryter loven.

– De kan imidlertid ikke argumentere for hvorfor de mener at det skal gå an å leie inn arbeidskraft fra Jobzone – uten å ha tariffavtale på plass, sier Hansen.

Vurderer rettslige skritt

Fellesforbundet er nå i ferd med å ta affære overfor Econor og Jobzone på vegne av sine medlemmer. Hansen mener at de innleide bygningsarbeiderne på Econors byggeplasser nå har krav på fast ansettelse, ettersom de ifølge Hansen per nå er leid inn ulovlig.

– Vi vurderer nå om søksmål mot Econor er veien vi må gå for at de innleide skal få fast jobb i Econor, sier Hansen.

Daglig leder i Jobzone, Grete Wilsgaard, forteller til iTromsø at bemanningsselskapet har lov til å leie ut arbeidskraft både til virksomheter med og uten tariffavtale.

– Det er ikke ulovlig å leie inn arbeidskraft uten tariffavtale. Vi er jevnlig i dialog med kundene våre og regner med at de gjør det som er riktig. Vi mener at vårt samarbeid med Econor er av lovlig karakter. I de tilfellene hvor vi ser at vi gjør noe som ikke er korrekt, så gjør vi endringer. Det er vi tjent med, sier Wilsgaard og legger til at hun mener Jobzone har orden i sysakene sine.

Lovparagrafen Hansen viser til hevder hun er tatt ut av sammenheng.

– Ikke et midlertidig behov

Even Hagelien, jurist og fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service, opplyser på generelt grunnlag at en bedrift ikke må ha tariffavtale for å leie inn arbeidskraft fra et bemanningsbyrå.

– Men man må ha det for å leie inn arbeidskraft utover det midlertidige behovet, sier han og legger til at han ikke kan uttale seg om graden av midlertidig behov i Econor ettersom han ikke kjenner saken.

Leif Petter Hansen i Fellesforbundet sier seg enig med Hagelien, men mener problemet er at en entreprenør som driver med bygningsarbeid ikke har midlertidig behov for bygningsarbeidere.

– De livnærer seg på bygningsarbeid og da er ikke bygningsarbeidere et midlertidig behov de har. Hvis de hadde trengt elektrikere, så hadde de hatt midlertidig behov. Da hadde det vært uproblematisk, fordi de ikke driver med elektrikerarbeid. Men de driver med bygningsarbeid, sier han.

- På tynn is

Leder Ronny Johansen legger til at så lenge Econor ikke er en midlertidig arbeidsplass, og bygningsarbeid er deres primæroppgave, vil de hele tiden ha behov for bygningsarbeidere.

– Både Econor og Jobzone er på tynn is. De vet godt hva saken gjelder, men velger å lukke øyene og snu ryggen til, mener lederen for Fellesforbundet.

iTromsø har gjentatte ganger siden onsdag forsøkt å komme i kontakt med Econor-ledelsen. De har valgt å ikke besvare våre henvendelser.

MENER ECONOR OPPTRER ULOVLIG: Organisasjonsarbeider i Fellesforbundet, Leif Petter Hansen (til venstre), og leder Ronny Johansen går hardt ut mot Econor som de mener bryter loven. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø