– Vi er ganske i rute med arbeidet. Vi starter å fylle vann i bassenget på fredag, og det tar omtrent en uke. 18. november åpner vi dørene og slipper folk inn i svømmehallen igjen, sier Frode Gustavsen, byggforvalter for kultur- idrettsbygg i Tromsø kommune, mens han ser utover det foreløpig tomme bassengkaret.

Med kostnader på rett over to millioner kroner har svømmehallen nå fått et realt løft.

Bedre løsning

Den tidligere så slitte bassengbunnen er nå kledd med helt ny duk, og karet har fått nye rør og ny belysning i form av ledlys.

– Det var på tide å få gjort noe og kommuneoverlegen var klar på at noe måtte gjøres med de rufsete forholdene. Tidligere var karet i malt betong, og det ville ikke vart så veldig mye lenger. Ved å legge duk i stedet for maling på bunnen og veggene beskytter vi konstruksjonen bedre og det er en løsning som varer lenger, sier Gustavsen og legger til:

– Ingen kan komme hit og si at denne svømmehallen ikke kan brukes lenger. Nå skal den holde i hvert fall 20 år til, slår han fast.

Fjernet et stupebrett

Hovedentreprenør for prosjektet, Gohli & Mortensen AS, viser til at det er brukt lokale underentreprenører som Rørleggermester Reidar Skagseth, Nordmaling og Belegg, Tromsdalen Elektro, Svein M. Jentoft og Proffrent til å renovere bassenget og ferdigstille svømmehallen.

– Vi har blant annet slipt og tatt vekk gammel betong, reparert en del småskader og kjerneboret for nytt røropplegg og belysning, sier Ottar Gohli.

Gustavsen opplyser at vinduene i karet nå er borte, men at det er gjort for å få bedre belysning i bassenget.

– Vi har i tillegg satset på gjenbruk av alt som fremdeles kan brukes her. Men et av stupebrettene måtte vi fjerne fordi det var så lurvete, sier han og legger til at han håper et nytt kommer på plass til neste år.

Bedre temperatur

Ved siden av renoveringen av bassengbunnen er det også gjort en del arbeid under bassenget, forteller Gustavsen.

– Det er snakk om flere ENØK-tiltak for å få bedre energiøkonomi og for å holde bedre på varmen i vannet. Nå vil det store bassenget ha en temperatur på 26–28 grader, mens det lille bassenget – som tidligere holdt samme temperatur – nå vil ha 35 grader. Det vil bli mye bedre for barna å bruke det nå som det ikke er så kaldt, sier byggforvalteren.

– Vi har i tillegg full vasking og maling på gang her, sier han og viser til de mange arbeiderne rundt han som skrubber rent og gjør siste hånd på verket i svømmehallen i disse dager.

– Betyr mye for folk

Gustavsen peker på at Alfheim nå er forberedt på en ny fremtid.

– Mens alle andre snakker om nytt badeland i Tromsø så er vi veldig fornøyde med at vi har fått til renoveringen av Alfheim nå, samt svømmehallen på Stakkevollan som ble fullført 6. juli. Dette er en renovering som betyr mye for folk.

Han forteller at de har ønsket seg tydeligere beskjeder rundt skjebnen til de andre bassengene, både før og etter at badelandet på Templarheimen ble vedtatt.

– Der er det fremdeles usikkerhet. Men det er en sterk lokal interesse for at Alfheim skal bli brukt av lokalbefolkningen og til opplæringsarbeid. Vi skal i hvert fall drifte her fram til 2019, og så får vi se etter det. Vi har et ønske om å gjøre noe med glassfasaden og konstruksjonen her, men vi får se om vi slipper til med det, sier byggforvalteren.