STRANDVEIEN: Charles Dickens fortelling om gjerrigknarken Ebenezer Scrooge er en av de virkelige juleklassikerne. «A Christmas Carol» kom ut allerede i 1843 – det vil si at historien har over 170 år på nakken.

Til tross for det så er «Et Juleeventyr» – som stykket heter på norsk – et fast innslag for mange som ønsker å komme i julestemning.

Og dem var det mange av da Hålogaland Teater hadde nypremière på sin versjon av stykket.

Fjerde gang

Det er som sagt fjerde gang forestillingen settes opp – første gang var i 2010.

Men til tross for at stykket både er spilt før i Tromsø – og at handlingen er kjent for de aller, aller fleste – så vil publikum bli overrasket.

Det sier Sofia Bandini Danielsen – en av skuespillerne i ensemblet.

– HT har laget en egen vri. Det er veldig mange spennende kulisser og artige måter som vi løser sakene på. Folk som ser forestillingen vil både kunne le og gråte, sier hun til iTromsø.

Veksler på rollene

Hun og seks andre barneskuespillerne er samlet i foajeen på HT der de venter på å gå inn til andre akt. Hun og de andre avløser dem som står på scenen premièrekvelden – og skal til pers i forestillingen lørdag, forteller hun.

Sofia har ikke spilt i stykket før, men så det som publikummer forrige gang – i 2013.

– Da syntes jeg nok at stykket var litt skumlere enn det jeg synes nå, men det kan jo ha noe med alderen å gjøre, sier hun.

En som derimot var med for tre år siden er Håkon Gabriel Sørbøe. Han sier at stykket oppleves litt annerledes denne gangen.

Nye skuespillere

– Det er mange nye skuespillere som ikke har vært med før – og mange av de voksne skuespillerne gjør rollene litt annerledes enn forrige gang, sier han.

En av de sentrale rollene har også fått ny skuespiller. Nåtidens jul ble spilt av Maryon Eilertsen i forrige oppsetning. Hun er etter sin bortgang avløst av Anneli Drecker.

– Det er annerledes, men Anneli er like flink som Maryon, sier både Sofia og Håkon Gabriel.

Også publikum synes at 2016-versjonen holder vel så høyt nivå som den forrige runden.

Nærmere scenen

– Jeg vil si at forestillingen er like bra, og kanskje bedre. Det kan komme seg av at vi fikk billetter nærmere scenen denne gangen og fikk med oss mer av det som skjedde, sier Sindre Lund Kielland.

Han er på premièren med lillesøster Frida – som også er begeistret.

– Det er et veldig godt stykke – og de klarer å formidle budskapet med julen på en god måte. Og det er slik at vi får med oss mer når vi sitter nærmere, sier hun.

UNGE: Halvparten av barneskuespillerne i «Et Juleeventyr» var publikum på premièren. De skal til pers lørdag. Fra venstre Ådne Eidsvik Solheim, Mie Synnøve Tranberg, Sofia Bandini Danielsen, Zoe Winther-Hansen, Håkon Gabriel Sørbøe, Jørgen Jegervatn Folkestad og Sigve Normann Eriksen. Foto: Christer Pedersen
PUBLIKUM: Ingrid Marie Kielland, Sindre Lund Kielland, Frida Lund Kielland og Endre Lund Eriksen.