– Folk gambler med for høye odds

UP-sjef Geir Marthinsen forteller at de allerede har skrevet ut rundt 2.000 forenklede forelegg for ulovlig mobilbruk i år.

OPPGITT: UP-sjef i Troms politidistrikt, Geir Marthinsen, mener altfor mange tar sjanser i trafikken og gambler med for høye odds. Foto: Ronald JohansenFoto: Ronald Johansen RONALD JOHANSEN Ronald Johansen RONALD JOHANSEN

pluss

Det ser ikke ut som problemene rundt mobilbruk i trafikken er på vei ned med det første.

– Det er svært mange som velger å bruke mobilen mens de er i bilen. Det ser jeg hele tiden både når jeg er på jobb og i fritiden, og den brukes ikke bare til å ringe med. Folk sjekker mobilen hver gang den plinger, og både surfer og sjekker sosiale medier mens de kjører, sier Marthinsen.

Loven krystallklar

Med tanke på hvor mange holdningskampanjer det har vært og fortsatt er i gang, skulle man tro at folk var mer bevisst på lovverket. Det man ser er at det likevel skrives ut altfor mange forenklede forelegg for ulovlig mobilbruk.

– Loven er såre enkel. Du skal ikke holde i mobilen mens du sitter bak rattet. Ifølge loven skal mobilen være i en egen holder og du får ikke lov til å gjøre annet enn å starte og avslutte samtalen. Med dagens teknologi har de fleste nye biler muligheten til å koble mobilen på anlegget, slik at man styrer den fra rattet. Problemer er at det er fortsatt mange som velger å la være. Det kan skyldes både latskap og manglende konsekvenstenkning, men vi tar også folk som manipulerer alarmsystemet ved å ha beltet bak ryggen mens de kjører.

Gambler

UP-sjefen tror altfor mange gambler, både med eget og andres liv.

– Alle tror at det ikke vil hende dem, og da gambler man. Det gjelder mobilbruk, for høy fart og manglende bruk av bilbelte. Folk vet at de ikke skal gjøre det, men gjør det uansett. Du kan kjøre så pent du bare vil, men du vet aldri hva du møter ute på veien, sier Marthinsen og fortsetter:

– Vi gjør så godt vi kan, men opplever stadig at godt voksne mennesker kommer med utrolige historier og prøver å lure seg unna selv når de er tatt med buksene nede. For noen år tilbake stoppet vi en mann for mobilbruk som nektet og nektet. Så påpekte 3-åringen i baksetet at pappa hadde mistet mobilen på bilgulvet da vi stoppet dem...