Da Margot Gjetmundsen tastet inn sin kortkode i minibanken, fulgte iTromsøs medarbeidere med fra etasjen over. I neste øyeblikk konfronterte vi tromsødamen med sifrene. Da ble hun sjokkert.

Bruker minibanken

Gjetmundsen forteller at hun skifter mellom minibanken i Rødbanken og på Nerstranda når hun trenger kontanter. Men etter iTromsø sin avsløring, vet hun ikke hva hun gjør i fremtiden.

– Det er forferdelig at andre kan henge over gelenderet og ha fullt innsyn mot tastaturet. Jeg har aldri tenkt på den muligheten – selv om jeg gjør alt for å skjule koden ved inntastingen, sier pensjonisten.

Så tilfeldigvis opp

Ingjerd Johansen så tilfeldigvis opp før hun tastet inn koden:

– Jeg vet ikke hvorfor, men jeg følte at noen overvåket meg. Da jeg oppdaget dere, bøyde jeg kroppen godt over tastaturet.

Johansen er sjokkert over at ikke minibanken er bedre beskyttet mot innsyn.

Eldre personer utsatt

– Dersom noen har uærlige hensikter, byr det ikke på problem å nappe til seg en veske – spesielt fra eldre personer. Derfra er ikke veien lang til nærmeste minibank hvor kontoen kan tømmes.

Ingjerd Johansen sier at hun har lest om skannere som plasseres i minibanker og gir andre full kontroll over kort og kode.

– Det gjør at jeg alltid sjekker minibanken nøye før jeg tar ut penger.

Tok feil

– Og jeg må ærlig innrømme at jeg trodde at automaten på Nerstranda var sikker – på grunn av plasseringen midt i lokalet. Men der tok jeg feil, sier hun.

Morten Lund fikk også hakeslepp da iTromsø viste ham koden:

– Hvor har du fatt den fra, var hans umiddelbare kommentar. Da vi forklarte saken, ble også han målløs.

Ser på plasseringen

Senterleder Veronica Evertsen sier at hun har tatt opp saken med Nokas flere ganger. Nå håper hun på en felles løsning på problemet.

– Vi er veldig opptatt av at sikkerheten på kjøpesenteret til enhver tid skal være den beste. Derfor tar vi umiddelbart tak i saken og – i første omgang – ser på plasseringen av minibanken.

Standard beskyttelse

Jan Andreassen i Nokas sentralt sier at seddelautomaten har standard beskyttelse av tastaturet.

– Men her er det tydelig at andre tiltak må iverksettes. Vi må enten flytte minibanken – noe som krever nye datakabler og tilgang til strøm – eller bygge et seil over slik at ikke uvedkommende kan notere seg kortkoden til brukerne, sier Andreassen.