Varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) deltok på fremleggelsen av budsjettet til administrasjonssjefen.

– Jeg synes det er positivt at man legger opp til et nøkternt og realistisk budsjett. Det viser også at administrasjonssjefen har tatt med signalene hun fikk fra oss i august, og Kystens Hus-erklæringa, sier Aarbakke.

Omorganisering og effektivisering

– Mitt motto er at man ikke trenger å være dårlig for å forbedre seg. Nå skal vi klare å både redusere kostnadene, uten å gi et dårligere tilbud til innbyggerne. Det er mulig gjennom effektivisering, omorganisering og ved å ta i bruk ny teknologi, sier han.

Både administrasjonssjefen og varaordføreren trekker fram folkehelseperspektivet som sentralt i budsjettforslaget.

– Er det ikke et paradoks at dere snakker så mye om folkehelse, og så kutter dere kunstisbanen i Tromsdalen?

– Jo, det er et paradoks. Det kan godt være det er flere paradokser her, og kutt i kommuneøkonomien er vanskelig. Derfor må vi nå gå nøye gjennom administrasjonssjefens forslag.

Må kutte ansatte

Høyres Erlend Svardal Bøe mener det er tøffe tider fremover for Tromsø kommune, men er glad for at administrasjonssjefen har lagt fram et budsjett med nullvekst. Han mener det blir nødvendig men kutt i ansatte i årene fremover, for å fokusere på kommunens kjerneoppgaver.

– Jeg kunne godt pakket dette inn i fine ord som «effektivisering» og «omorganisering», men i klar tale betyr det at vi må kutte ansatte. All den tid 80 prosent av driftsbudsjettet er lønn til ansatte, så er det der vi må kutte for å få ned kostnadene. Da må vi se på bruk av ny teknologi, for å vedlikeholde gode tilbud, med færre ansatte.

Kutt hos utdanning og unge

Administrasjonssjef Britt Elin Steinveg opplyste under presentasjonen av budsjettet at Tromsø kommune i gjennomsnitt bruker 4.000 kroner mer per innbygger enn hva kommuner det er naturlig å sammenligne seg med bruker.

– Tromsø kommune har levd over evne, og derfor må vi nå kutte. Det legger administrasjonssjefen opp til i hennes budsjett, noe jeg mener er positivt, sier Bøe.

Likevel er han ikke like begeistret for alle kuttforslagene.

– Kutt i antall lærere, kutt i støtte til Vitensenteret og nedleggelse av bibliotekfilialen i Kroken er ikke akkurat i tråd med regjeringens satsing på kunnskap og realfag. Det er derfor ting vi vil se nøyere på før vi går med på eventuelle kutt, sier Bøe.

PARADOKS: Jarle Aarbakke (Ap) sier det er noen paradoks i budsjettforslaget Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø