Sykejournalen til tromsøpensjonisten er lengre enn de fleste andre. På UNN har han vært igjennom en rekke store inngrep. I januar ble han imidlertid sendt til Aker sykehus for spesialistbehandling. Da Jensen ba om dekning av reiseutgiftene, ble han avspist med halvparten.

Til fylkesmannen

Begrunnelsen til Pasientreiser var at Jensen ikke hadde tatt billigste fly til og fra Gardermoen – tidlig morgen og sent kveld.

– Jeg ønsket ikke å bruke nesten ett døgn på noe som kunne gjøres langt raskere. Derfor bestilte jeg fly selv og forventet at det offentlige tok regningen.

Ble avvist

I tvisten har Jensen fått støtte fra både fastlegen og spesialisten i Oslo. Likevel har Pasientreiser stått på sitt.

– Jeg så ingen annen utvei enn å klage saken inn for Fylkesmannen. Deres konklusjon er klar: Jeg har krav på full kompensasjon – 7.000 kroner. Summen dekker billettene til min ledsager og meg, sier Hans Erik Jensen.

Voldsom belastning

Seniorrådgiver hos fylkesmannen, Anders Aasheim, legger til grunn at en utreise ved 5-6-tiden om morgenen med retur etter midnatt neste dag, ville være en voldsom, helsemessig belastning for Jensen.

– I utgangspunktet har en pasient rett til utgiftsdekning tilsvarende taksten for billigste transport.

Legeerklæring

Videre konstaterer fylkesmannen at andre løsninger krever legeerklæring – noe Jensen ikke fremskaffet innen fristen på 18 dager. Derfor utbetalte pasientreiser kun halve summen.

– Da legeerklæringen endelig forelå, viste den med all tydelighet behovene til Hans Erik Jensen. Derfor skal han ha dekket utgiftene fullt ut, heter det i det endelige vedtaket til fylkesmannen.